Virus gripa u Crnoj Gori: Država ćuti o epidemiji

Nadležni su prošle sedmice registrovali stopu od 147 oboljelih na 100.000 stanovnika, a „epidemijski prag” znatno je niži i iznosi 100
0 komentar(a)
Dom zdravlja, Foto: Vijesti
Dom zdravlja, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.02.2015. 06:33h

Iako je prošle sedmice dostignut nivo stope obolijevanja koji ukazuje da u Crnoj Gori vlada epidemija gripa, nadležni o tome nijesu obavijestili javnost.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IZJ), od 16. do 22. februara zabilježena je stopa od 147 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, što je gotovo za 50 procenata više od “epidemijskog praga”. Riječ je o oboljelim koji su zatražili pomoć ljekara, a u pomenutom periodu registrovano ih je ukupno 913.

Stvaran broj, međutim, znatno je i veći, s obzirom na činjenicu da svi oboljeli od gripa ne traže pomoć doktora.

U objašnjenju Ministarstva zdravlja iz 2011. godine, kada se i u kom slučaju proglašava epidemija, a koje se može naći na sajtu tog resora, piše da je za epidemiju gripa, koga uobičajeno karakteriše masovno obolijevanje, na međunarodnom nivou postignut dogovor o definisanju epidemijskog praga:

“Za Crnu Goru on iznosi 100 osoba sa simptomima gripa koji se obrate ljekaru za pomoć, na 100.000 stanovnika, u toku jedne kalendarske nedjelje...”.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša juče je saopštio da će danas odgoviti na pitanja “Vijesti” da li je registrovana epidemija gripa i da li su predložili Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju. Prošle sedmice, najveći broj oboljelih bio je uzrasta od 25 do 64 godine, a iz IZJ tvrde da raste broj djece između pet i devet, odnosno 10 i 14 godina.

Tvrde da je od 10. januara do 22. februara laboratorijski potvrđen 81 slučaj gripa i da su oboljeli iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Plužina, Cetinja, Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog i Rožaja. Zabilježen je i jedan slučaj obolijevanja sa smrtnim ishodom. Pacijentkinja stara 42 godine, koja je usljed hroničnog oboljenja pluća imala povećani rizik od razvoja komplikacija gripa, preminula je krajem prošlog mjeseca od komplikacija gripa tipa B u KCCG...

U IJZ i u narednim sedmicama očekuje dalji rast broja oboljelih i savjetuju građane da ograniče posjete pacijentima u bolnicama.

Istakli su da preporučuju osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa da se vakcinišu i da to nije kasno čak i kada je virus počeo da se širi u okruženju.

Savjetuju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim i boravak u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, ali i adekvatnu ishranu, sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.

Doktor Bekan pogleda so 15 pacijenata

Ljekar podgoričkog Doma zdravlja Bojan Bekan kazao je da se u posljednje dvije-tri nedjelje javlja povećan broj pacijenata sa simptomima virusnih i respiratornih infekcija i da je najviše oboljelih među đacima, djecom iz vrtića i uopšte ljudima koji borave u kolektivima. On je rekao da u jednoj smjeni pregleda otprilike 10 do 15 pacijenta sa simptomima gripa.

Bekan je pojasnio da se kao simptomi javljaju malaksalost, temperatura do 39 ili 40 stepeni koja traje nekoliko dana, a da se kao komplikacije javljaju upale sinusa, grla i poneki bronhitis.

Istakao je da nije bilo težih komplikacija koje zahtijevaju liječenje u bolnicama. Bekan je naglasio da građani treba da se jave ljekaru ukoliko osjete jak bol u grlu, kašalj, curenje nosa praćeno jakom glavoboljom u predjelu lica i čela. Savjetuje slojevito oblačenje, kako organizam ne bi doživio naglo pregrijavanje i hlađenje pri naglim promjenama temperature...

Bonus video: