Podgorica: Ljekova će faliti do kraja aprila?

U nekoliko državnih apoteka, uprkos tome što je u toku sezona gripa, juče nije bilo antibiotika - “amoksicilin” i “panklav”
124 pregleda 15 komentar(a)
apoteka, Podgorica, Foto: Boris Pejović
apoteka, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2015. 18:35h

Iako je u nekoliko državnih apoteka juče bila isporuka, ljekova protiv visokog krvnog pritiska, dijabetesa i antibiotika i dalje nema u Podgorici.

Mnogi građani su juče izašli praznih ruku iz “Montefarmove” apoteke u Ulici slobode, jer nije bilo “monoprila”, “presolola”, “triace”....

Iz “Montefarma” nijesu precizirali kada će ljekova biti u dovoljnim količinama, a kako “Vijesti” nezvanično saznaju, nestašica bi mogla da potraje sve do kraja aprila.

“Tender za nabavku ljekova je raspisan, pa će se ljekovi koji se do sada nijesu nalazili na osnovnoj listi lijekova, već su uvršetni u novu listu, moći dobiti na ljekarski recept u Montefarmovim apotekama tek kada se nabave u skladu sa zakonom (putem tendera)”.

U nekoliko državnih apoteka, uprkos tome što je u toku sezona gripa, juče nije bilo antibiotika - “amoksicilin” i “panklav”.

Oboljeli tvrde da zbog opšte nestašice ljekova u podgoričkom Domu zdravlja ne mogu da dobiju ni injekciju “longacef” protiv bronhitisa, upale pluća, infekcija...

Iz “Montefarma” je saopšteno da su juče dobili manju količinu “endacin” (“longacef”) injekcija, koja je dovoljna za sedam dana: “Očekujemo dodatnu isporuku, po interventnoj nabavci, ukoliko dobavljač bude u mogućnosti da nam je isporuči po traženim uslovima”.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović ranije je saopštio da su počeli potpisivanje ugovora sa 112 privatnih apoteka u kojima će građani paralelno moći da podižu ljekove na recept.

Ljekova za dijabetičare još nema, roditelji razočarani

Dijabetičari ni juče nijesu mogli da kupe insulin i injekcije “glukagon”, koje predstavljaju hitnu pomoć u slučaju veoma niskog nivoa šećera.

Predstavnica NVO “Dječja nada” Dragana Bakrač kazala je da su roditelji djece oboljele od dijabetesa razočarani, jer nema “glukagona”, insulina “levemir”, kao ni trakica za aparat za mjerenje šećera u krvi, čija je cijena oko 26 eura.

Bakrač je naglasila da aparati za mjerenje šećera u krvi, koje su dobili od Fonda za zdravstveno osiguranje, ne funckionišu kako treba.

Ona je u ime roditelja uputila apel nadležnima da se ljekovi za dijabetičara što prije dostave, istakavši da kod sebe ima samo jednu injekciju “glukagona”, kojoj je, tvrdi, istekao rok trajanja.

Bonus video: