Drži vodu dok Mijajlovići odu?

Obnova cjevovoda 2008. koštala je oko 350.000 eura, a samo pet godina kasnije cijev je isplivala na površinu
88 pregleda 14 komentar(a)
Cjevovod (Novina), Foto: Akvanaut
Cjevovod (Novina), Foto: Akvanaut
Ažurirano: 24.02.2015. 20:15h

Privatna firma “Akvanaut“ iz Podgorice Danila Mijajlovića radila je na obnovi dijela podmorskog kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte, koji je, kako tvrde stručnjaci, naprosto nestao.

Za gotovo 350 hiljada eura, firma čiji je jedini vlasnik i osnivač sin direktora JU RCUD iz Bijele Veselina Mijajloviću, sanirala je u ljeto 2008. dio podmorskog ispusta.

Crnogorski i hrvatski hidrolozi utvrdili su nedavno da je podvodni kanalizacioni cjevovod prekinut u dužini od 180 do 200 metara, na oko 1,7 kilometara od obale.

“Stoga se sve otpadne vode izlivaju blizu obali i na dubini od samo 27 metara, te fekalije praktično izlaze na samu površinu zaliva Trašte”, rekao je načelnik Odjeljenja za hidrografiju u Hrvatskom hidrografskom institutu iz Splita Ante Glavurdić.

Danilo je, kao ronilački instruktor, stalno zaposlen kod oca Veselina u RCUD-u, čiji je jedini vlasnik odnedavno Vlada.

Na sajtu „Akvanauta“ naveden je i projekat o “postavljenju novog cjevovoda za kanalizacioni ispust i njegovo povezivanje sa starim u uvali Trašte u dužini od 200 metara”.

Oni, međutim, tvrde da se “očigledno ne radi o istom dijelu cijevi”.

“'Akvanaut' je samostalno izveo zamjenu dijela podmorskog cjevovoda promjera 600 mm u dužini 120 m, na dubini između 20 i 30 metara. Dakle, ne kako stoji u vašem pitanju, dužine 200 i na dubini 28-35 metara. Nadzor nad obavljenim radovima vršio je naručilac radova o čemu je sačinio svu prateću izvještajnu dokumentaciju, koja potvrđuje visok nivo kvaliteta obavljenog posla”, piše u odgovoru koji je “Vijestima”, u ime “Akvanauta”, proslijedila PR agencija PRISMA.

Veselin Mijajlović

Dostavljena je i potvrda kotorskog Vodovoda iz marta 2011. u kojoj piše da su svi radovi na ispustu u Traštama “izvedeni u predviđenim rokovima i na zadovoljavajući način“.

Podvodni kanalizacioni ispust u Traštama, međutim, ima samo jednu cijev, a dubina mora na kojoj se nalazi prekinuta trasa je od 27 do 28 metara.

Po riječima hidrografa, taj dio cjevovoda bio je postavljen na relativno blagoj padini koja se polako spušta u veću dubinu. Upravo je to opseg dubina na kojima i “Akvanaut“ priznaje da je radio 2008.

Tehnički direktor kotorskog Vodovoda i kanalizacije Velimir Dragić kazao je “Vijestima” da je “moguće da nedostaje” upravo cjevovod koji je 2008. napravio “Akvanaut“.

Cjevovod prekinut, nedostaje oko 200 metara, foto: ZHMS

“Ne mogu da to tvrdim sa 100 odsto tačnosti i ne želim da dajem paušalne ocjene jer još nisam vidio najnovije snimke ispusta, ali sve navodi na sumnju da je u pitanju taj, sanirani dio cjevovoda. U svakom slučaju, što god da je uzrok ovoj havariji, mi više nemamo načina da izvođača radova na sanaciji pozovemo na odgovornost jer je garanti rok istekao”, kazao je Dragić.

Bukvalno odmah nakon isteka garancije, tek sanirani podvodni ispust je pod još neutvrđenim okolnostima popustio već u julu 2013.

Hidrografi iz Crne Gore i Hrvatske sada su utvrdili da te cijevi više uopšte nema na dnu mora.

Uprkos svemu, iz “Akvanauta” tvrde da je do prvobitne havarije došlo “tokom turističke sezone 2014”.

Pretpostavljaju da su se obje havarije desile “nakon povlačenja sidra koje se bilo zakačilo za cjevovod”.

“Iako ne bi bilo iznenađenje i nije nemoguće da se sidro ponovo zakačilo na istoj lokaciji cjevovoda i iščupalo dio cijevi na isti način kao što se desilo i prije sedam godina, nije nam poznato da je cijev prekinuta na istom mjestu i u istoj dužini”, tvrde iz ”Akvanauta” i ističu da su “u mogućnosti da u kratkom roku izvedu radove sanacije, ili kompletno zamijeni cjevovod.

Posao dobili bez tendera, cijev oštećena po isteku garancije

Iz firme Mijajlovićevog sina objašnjavaju da su posao u Traštama 2008. godine dobili na javnom tenderu, “na kojem su svoje ponude dostavile tri kompanije“.

Ponuda „Akvanauta“ je prihvaćena i činila je sastavni dio ugovora sa garantnim rokom od pet godina za izvedene radove, tvrde u podgoričkoj kompaniji.

“Vijesti“ su, međutim, imale uvid u odluku tadašnjeg direktora JP “Vodovod i kanalizacija“ Kotor Ilije Vujovića, iz maja 2008. godine, da se posao sanacije dodijeli “u pregovaračkom postupku, bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje“ firmi „Akvanaut“.

Kao kontakt osoba u „Akvanautu“ za izvršenje posla vrijednog 348.933,31 euro sa PDV-om, navodi se Veselin Mijajlović, koji je tada i sada bio direktor državnog RCUD-a.

Cijev isplivala nedaleko od Plavog horizonta

Kanalizaciona cijev isplutala je u julu 2013. sa dna mora na površinu na oko 1,2 nautičke milje jugozapadno od uvale Pržna, gdje je jedno od najpopularnijih tivatskih kupališta - Plavi horizont.

Cijev je danima plutala na površini, pa ju je Uprava pomorske sigurnosti morala označiti crvenim svjetlom i spomenuti u radio-oglasima za pomorce jer je predstavljala i opasnost za plovidbu.

Nakon protesta mještana Krtola i Bigove koje je ugrožavalo izlivanje fekalija na površini mora u blizini obale, ronioci koje su angažovali tivatski i kotorski “Vodovod“ spustili su oštećenu cijev ponovno na dno mora i privremeno je fiksirali.

Bonus video: