Ako nema ko u BP da liječi ljude sem njih, teško nama

Koliko je ljekara u CG zbog greške suspendovano, koliko ih je osuđeno, a kome se sudi, nije poznato
52 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2015. 21:18h

Iako je bilo nagovještaja, stručni kolegijum Opšte bolnice u Bijelom Polju do danas se nije izjašnjavao o mogućnosti suspenzije dvoje ljekara protiv kojih su podnijete krivične prijave zbog infekcije pet beba od kojih je jedna, krajem prošle godine preminula. Bivši direktor bolnice Tomislav Jeremić i načelnica neonatologije Haka Tahirović nakon nedavnog puštanja iz pritvora vraćeni su na posao.

Iako ovakva odluka ima pravno utemeljenje, advokati napominju da su jednako tako ljekari mogli biti suspendovani .

Roditelji inficiranih beba, ne skrivajući ogorčenje poručuju da ovo nije samo zakonsko već i pitanje morala, i da su spremni da dignu glas.

Otac jedne od inficirnih beba, Eldin Salemović, kaže da je iznenađen i ogorčen zbog povratka dva osumnjičena ljekara na posao .

"Ne možete da zamislite šta su naša djeca i mi zajedno sa njima preživjeli. Ako nema niko liječiti građane u Bijelom Polju osim Jeremića i Tahirović, onda teško nama", kazao je Salemović za TV Vijesti.

Iako se ljekari smatraju nevinim, dok se u sudskom postupku eventualno ne dokaže njihova krivica, advokat Dražen Medojević kaže da su nadležni u bjelopoljskoj bolnici mogli odlučiti da umjesto povratka na posao Tomislava Jeremića i Haku Tahirović suspenduju.

"Zakon o radu tu precizno kaže da ljudi koji pričine krivicna djela koja su vezana za njihov posao, sto je ovdje slučaj, da se imaju udaljiti sa radnog mjesta i to se rješenje o udaljenju donosi tri dana nakon njiohovog udaljenja", kaže advokat Medojević.

Međutim, nije sve samo pitanje zakona, kažu u NVO Krug života.

"Kako porodici Knežević objasniti nakon svega što se desilo da su oni vraćeni na svoja radna mjesta? Druga jako bitna stvar to je da li oni svojim vraćanjem na radno mjesto mogu da utiču, pošto koliko imamo informaciju, koliko sam ja uspio da shvatim još nije završena istraga. Mogu da utiču na izjave svjedoka, mogu da utiču na neke materijalne dokaze", kaže za TV Vijesti Dejan Cvijanović iz NVO Krug života.

Ukoliko optužnica bude podignuta, Medojević, koji je inače bio sudija u jednom od slučajeva gdje se dokazivala ljekarska greška, kaže da to može potrajati godinama.

"Tu će morati biti uključene stručne ustanove, vješptaci, pa advokati, ako budu negativni nalazi, na te nalaze se uvijek ima prigolvore pa trazenje novih nalaza, pa ako su nalazi različiti onda usaglašavanje samih nalaza", kaže Medojević, "To može da traje, nezahvalno je precizno se izjašanjavati, bukvalno od 3, do 5, 7 godina..."

U jednom od rijetkih slučajeva, gdje je ljekar zbog greške, koja je dovela do smrti 19-togodišnjeg Alena Petrovica ,proglašen krivim, sudski postupak je trajao 15 godina. Osuđeni je sve vrijeme radio, čak je i napredovao u službi. Salemović kaže da roditelji beba tako nešto neće dozvoliti.

"Ako se nešto konkretno ne desi ovih dana, mi smo roditelji spremni da organizujemo proteste. Uradićemo sve što treba, obavijestićemo javnost", zaključuje Eldin Salemović, otac jedne od inficiranih beba.

Koliko je ljekara u CG zbog greške suspendovano, koliko ih je osuđeno, a kome se sudi, nije poznato. Iz ljekarske komore ni danas nisu bili zainteresovani za razgovor na ovu temu.

Bonus video: