Krupac više liči na baru nego na jezero

Nivo vode samo metar iznad biološkog minimuma. Situaciju dodatno pogoršava i to što Elektropriveda Crne Gore veliki dio vode povlači za potrebe hidroelektrane “Perućica”
676 pregleda 6 komentar(a)
Krupac nizak vodostaj, Foto: Svetlana Mandić
Krupac nizak vodostaj, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.10.2018. 15:24h

Popularno „nikšićko more”, jezero Krupac, ovih dana ponovo liči na baru, kao što je to bio slučaj prošle godine. Nivo vode je, kazali su iz Sportsko-ribolovnog kluba „Nikšić“, svega metar iznad biološkog minimuma i od razvoja situacije zavisiće i njihova reakcija.

Situaciju dodatno pogoršava i to što Elektropriveda Crne Gore (EPCG) veliki dio vode povlači za potrebe hidroelektrane (HE) „Perućica“. Iz te kompanije poručuju da su „uvijek vodili i vode brigu o održavanju biološkog minimuma svih jezera”.

“Trenutni nivo voda je i dalje iznad biološkog minimuma dok kanali, zbog operativnog rada, moraju biti pod vodom, tako da iako su puni, ne znači da se u tom trenutku koriste akumulacije punim kapacitetom. Samo mali dio voda u akumulacijama se koriste, u skladu sa definisanim planovima i prateći biološki minimum jezera sa jedne strane, te čuvajući nivo procesa proizvodnje električne energije sa druge, a sve u cilju sigurnog snabdijevanja potrošača, čime se obavljaju djelatnosti od javnog interesa”, odgovorili su “Vijestima” iz EPCG.

Ekolozi upozoravaju da nizak vodostaj negativno utiče na životinjski i biljni svijet, te povećava rizik od nestanka flore i faune.

“Nivo vode Krupačkog jezera je zabrinjavajući, naročito ako se nastavi trend ispuštanja. Očigledno je da se nivo vode bliži biološkom minimumu, što nas dovodi do toga da je jezerski ekosistem u zoni potencijalne ugroženosti. Upravljanje jezerom jeste kompleksno, ali isto tako treba da se ima u vidu i da upravljač koji ima najveće ekonomske benefite, treba da ima i najveću odgovornost za sve što se tiče jezerskog i povezanih ekosistema”, kazao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta “Ozon”.

On je pohvalio Elektroprivredu što tokom ljeta nije ispuštala vodu iz Krupačkog jezera, ali i istakao da je jasno da tržišni uslovi diktiraju dimaniku isupštanja vode.

“Mišljenja sam da je ‘nikšićko more’ nakon decenija postojanja poprimilo važnost poput prirodnih jezera i to bi trebalo da bude i praćeno odgovarajućim strateškim planovima koji bi tokom sljedećih godina, sem prioritetne namjene za proizvodnju električne energije, prepoznali i druge potencijale, poput ekoturizma”, poručio je Perović.

Bonus video: