Kobjeracki: OEBS će nastaviti da podržava CG na planu jačanja vladavine prava

Marković je saradnju Crne Gore i OEBS-a ocijenio intenzivnom i uspješnom
0 komentar(a)
Duško Marković, Adam Kobjeracki, Foto: Ministarstvo pravde
Duško Marković, Adam Kobjeracki, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 24.02.2015. 15:57h

OEBS će nastaviti da podržava Crnu Goru u jačanja vladavine prava, kao preduslova integracionih procesa, poručio je direktor Centra OEBS-a za sprječavanje konflikata, Adam Kobjeracki.

On se danas sastao sa ministrom pravde, Duškom Markovićem.

"OEBS će nastaviti da, na partnerskim osnovama, snažno podržava Crnu Goru u njenim aktivnostima na planu jačanja vladavine prava, kao osnovnog preduslova integracionih procesa", rekao je Kobjeracki.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, kazao da je, bez obzira na kriznu situaciju u Ukrajini i involviranost međunarodne zajednice na tom planu, podrška regionu i dalje na prominentnom mjestu OEBS-ovih aktivnosti, pogotovo što je Srbija trenutno predsjedavajuća država.

Marković je saradnju Crne Gore i OEBS-a ocijenio intenzivnom i uspješnom.

"Zahvalan sam na ciljanoj pomoći Kancelarije OEBS-a u Crnoj Gori, koja visoko korespondira sa crnogorskim potrebama i napretkom koji je država ostvarila", kazao je on.

Tu saradnju su, kako je naveo, obilježili zajednički rad na izradi i implementaciji Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o parničnom postupku i uvođenje javnih izvršitelja u crnogorski pravni sistem.

Na sastanku je istaknut značaj projekata OEBS-a kčiji je cilj razvijanje komunikacionih kapaciteta organa u oblasti vladavine prava, kako bi se ojačala transparentnost tih institucija, osnažilo razumijevanje javnosti o poslovima koje te institucije obavljaju i učvrstili standardi medijskog izvještavanja u toj oblasti.

Bonus video: