Numanović: Policijska akademija značajan segment obrazovnog sistema

“Prilikom upisa novih kandidata vodi se računa o zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, kao i broja primljenih kandidatkinja”, rekla je Pajović
131 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Milica Pajović, Foto: Vlada Crne Gore
Suad Numanović, Milica Pajović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2015. 12:08h

Policijska akademija je značajan segment obrazovnog sistema koja regrutuje i obučava kadar za zaštitu i bezbjednost građana, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

On je danas razgovarao sa direktoricom Akademije Milicom Pajović i upoznao se radom, aktivnostima i planovima te ustanove.

Numanović je, kako je saopšteno, bio zainteresovan za teme o poštovanju ljudskih prava, prava pripadnika marginalizovanih društvenih grupa i ostvarivanje prava pripadnika manjinskih naroda kada je riječ o upisnoj politici.

Pajović je objasnila da je Policijska akademija donijela pravilnik o regrutaciji i selekciji kandidata kojom se obavezala da poštuje politiku rodne ravnopravnosti i uvažavanja multietničke raznovrsnosti, odnosno poštovanja principa afirmativne akcije, uz obavezu da svaki kandidat prethodno mora ispuniti elementarne uslove prijemnih testova.

“Prilikom upisa novih kandidata vodi se računa o zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, kao i broja primljenih kandidatkinja”, rekla je Pajović.

Ona je kazala da je zadovoljna regrutovanim kadrom i da su svi polaznici opravdali očekivanja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za ljudska manjinska prava, na Policijskoj akademiji se izučavaju nastavni predmeti Ljudska prava i etika, odnosno Osnovi ljudskih prava i etika.

“Akademija ima dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama, godišnje se realizuju dodatne obuke, radionice kao rezultati te saradnje, a izboru tema prethodi procjena najaktuelnijih i najznačajnijih oblasti za unapređenje društva i rada Akademije”, kazala je Pajović.

U saopštenju su navodi da je Numanović inicirao da Ministarstvo i Policijska akademija potpisivanju Memoranduma o saradnji.

“Ministarstvo bi podržalo komunikacioni plan promocije upisa u dijelu promocije uslova upisa i značaju Akademije u opštinama u kojima pripadnici manjinskih naroda čine većinsko stanovništvo, kao i u pogledu zajedničke saradnje u pripremi i organizaciji edukativnih radionica na teme unapređenja i poštovanja ljudskih prava”, poručio je Numanović.

Bonus video: