ŠEFICA BIROA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU TVRDI

Stijepović pokušava na sve načine da me makne sa radnog mjesta

Sanja Popović tvrdi da je gradonačelnik diskriminiše zbog “drugačijeg mišljenja po pitanju jezika i pravopisa”, i očekuje reakciju zaštitnika ljudskih prava i sloboda
60 pregleda 26 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Slavoljub Stijepović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2015. 06:38h

Šefica Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada Sanja Popović kazala je da gradonačelnik Slavoljub Stijepović, nakon jednog neuspjelog pokušaja, ponovo namjerava da je nezakonito rasporedi sa te pozicije izmjenom akta o sistematizaciji.

Popovićeva je u saopštenju, dostavljenom “Vijestima”, objasnila da je Stijepović, zbog toga što odbija da koristi takozvani jotovani pravopis, želi da je nezakonito rasporedi sa mjesta šefa Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada na mjesto namijenjeno službenicima - početnicima. Iz tog razloga je, kako je objasnila, izmijenio postojeći akt o sistematizaciji bez bilo kakvog obrazloženja i proglasio da mu ne odgovara Filozofski fakultet koji je završila, već da šef Biroa za odnose s javnošću mora imati završen isključivo Fakultet političkih nauka.

“Da ova besmislica ne bi ostala usamljena, istim aktom je uveo pravilo da pravni savjetnik ne mora da ima završen Pravni fakultet”, kazala je Popovićeva.

Ona je ocijenila da je jasno da Stijepovićeva novouvedena pravila, “samim tim što protivurječe zdravom razumu, nijesu zakonski održiva”.

“Ustavni sud je, na moju inicijativu, već tražio od njega da se izjasni u vezi sa nezakonitim izmjenama postojećeg Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a za ovu nedjelju najavljena je i intervencija drugih nadležnih organa”, kazala je Popovićeva.

Ona je istakla da očekuje i reakciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, od koga je potražila zaštitu, “budući da je ovdje riječ o očiglednom i nesumnjivom slučaju diskriminacije zbog drugačijeg mišljenja po pitanju jezika i pravopisa”.

Popovićeva je kazala da se Stijepovićev prvi pokušaj, da je suprotno zakonu rasporedi na radno mjesto neodgovarajuće nižeg zvanja, završio tako što je rješenje o rasporedu koje je donio drugostepeni organ poništio kao nezakonito u cjelosti, i formalno i sadržajno, i odredio da joj se isplati odgovarajuća novčana naknada u postupku.

“Želim da izrazim zadovoljstvo što je država, kao što sam i očekivala, obezbijedila primjenu zakona, odnosno što nije dozvolila da prava građanina i zaposlenog budu pogažena samovoljom i kapricioznošću jednog funkcionera. Istovremeno, izražavam žaljenje što se iz budžeta Glavnog grada, dakle od novca svih građana, morala platiti cijena nerazumnog i propalog pokušaja osvete ... Stijepovića”, kazala je Popovićeva.

Formalno je šefica, ali ne radi na pripremi saopštenja

Popovićeva je istakla da se ni najmanje ne protivi raspoređivanju sa mjesta šefa Biroa za odnose s javnošću na bilo koje drugo odgovarajuće mjesto u skladu sa zakonom, ali da nikome neće dozvoliti da je bezrazložno i nezakonito kažnjava rasporedom na mjesto namijenjeno kolegama koje tek počinju karijeru.

“Želim da se ogradim od svih saopštenja koja su iz PG Biroa upućena javnosti od kada je Stijepović došao. Iako sam formalno na mjestu šefa Biroa, isključena sam iz poslova na pripremi saopštenja”, kazala je Popovićeva.