Spasite nas od terora policije

Budvanski Sekretarijat za urbanizam ukazao šta lokalna policija radi pod plaštom sprečavanja bespravne gradnje
99 pregleda 14 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.02.2015. 19:59h

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj Budve uputio je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i direktoru uprave policije Slavku Stojanoviću, u kojem ih upozoravaju na "nesvakidašnji rad budvanske kriminalističke policije u proteklih četiri godine i njihovo nenadležno kontrolisanje građevina, uglavnom stranih investitora".

Ovo je inače prvi put da neka opštinska služba javno progovori o radu budvanske kriminalističke policije, a u detaljnom pismu, na pet strana, zaposleni i rukovodeći kadar ovog najznačajnijeg opštinskog Sekretarijata, ukazuje na brojne nelogičnosti, čudne akcije policije, nedvosmisleno aludirajući da se provjere koji su stvarni motivi policijskih kontrola, posebno prema stranim investitorima.

"Obraćamo vam se u namjeri da ukažemo na nesvakidašnji rad budvanske kriminalističke policije. Pod plaštom sprečavanja bespravne gradnje, gradnje bez građevinske dozvole, službenici kriminalističke policije Budve su u periodu od 1. janura 2011. do 11. avgusta 2014. vršili poslove koji su shodno zakonskim odredbama daleko van njihove nadležnosti i za koje, vjerujemo, nijesu imali odgovarajuća ovlašćenja", navodi se u pismu u koje su "Vijesti" imale uvid.

Oni su obrazložili da Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata jasno definiše da inspektor zaštite prostora provjerava da li je za građenje, odnosno postavljanje privremenog objekta izdata građevinska dozvola, dok inspektor za građevinarstvo vrši inspekcijski nadzor u oblasti izgradnje objekta.

Konjević

"U memorandumu o saradnji i sprečavanju, otkrivanju i gonjenju izvršilaca krivičnih djela protiv životne sredine, potpisnaog od Ministarstava uređenja prostora i pravde, Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije 25. septembra 2009, nijesmo pronašli elemente koji bi opravdali postupanje službenika Centra bezbjednosti Budva. Uloga policije, shodno ovom memorandumu, je eventualna asistencija inspekcijskim službama koje obavaljaju kontrole na terenu. A kako se to radi u Budvi? Na način što policija obilazi gradilišta i vrši "kontrolu". Predmet kontrole budvanske policije nije bila samo izgradnja objekata, već i izgrađeni objekti koji su bili u postupku dobijanja upotrebne dozvole. Takođe su kontrolisali i postavljanje privremenih objekata na teritoriji opštine Budva", upozoravaju na indikativno ponašanje budvanskih kriminalističkih inspektora.

Iz Sekretarijata navode da za nepunih četiri godine kriminalistička policija Budve samostalno "kontrolisala" više od stotinu objekata u izgradnji i podnijela ukupno 100 zahtjeva urbanističkoj inspekciji.

Stanković

"Zahtjevima su tražili preispitivanje izdatih građevinskih dozvola od strane našeg Sekretarijata. Interesantno, za isti vremenski period, u ostalim opštinama Crne Gore nadležni centri bezbjednosti, odnosno područne jedinice ukupno su podnijele samo jedan zahtjev za kontrolu izdatih građevinskih dozvola", navodi se u pismu.

Oni tvrde da je njihovo višemjesečno angažovanje na ovu temu proizašlo iz potrebe da prevashodno zaštite sebe od „nenadležnih i neosnovanih pristisaka i optužbi, kojih i inače na našem radnom mjestu u svakodnevnom poslu ne fali“.

Stojanović

"Istovremeno, ovakav način postupanja službenika budvanske kriminalističke policije narušava opštu pravnu sigurnost građana i investitora i cjelokupan poslovni ambijent naše opštine, posebno kada se ima u vidu da je veći broj „kontrolisanih“ objekata investranih od strane stranih državljana. Takvim, neosnovanim i nestručnim postupcima policije demotivišu se uredni investitori, a javnosti se šalje pogrešna slika o stručnosti i zakonitosti rada Sekretarijata i CB-a Budva", zaključuje se u pismu.

Svjedočenje investitora govori o motivima policijskih kontrola

Na osnovu takvih policijskih kontrola i "posebnih komunikacija budvanske policije i kotorskog tužioca", kako navode iz budvanskog urbanizma, proizašao je i krivični sudski proces pred sudom u Kotoru protiv četiri službenika Sekretarijata za održivi razvoj za zloupotrebu službenog položaja.

"Predmet optužnice bili su dva privremena objekta i rekonstrukcija stambenog obkjekta. Nakon maratonskog sudskog procesa, koji je trajao više od tri godine izrečena je oslobađajuća presuda za službenike. U sudskim spisima ostao je trag svjedočenja investitora o načinu kontrole i mogućim motivima za kontrolu njihovih objekata od strane inspektora kriminalističke policije iz Budve", navode u pismu u kome je dostavljena i dokumentacija o svjedočenju investitora.

Što tako ne rade u Podgorici

Iz Sekretarijata navode da „nijedna od preko 100 „kontrolisanih“ građevinskih dozvola nije, u daljem upravnom postupku, poništena“. „Prema izvještaju Ministarstva održivog razvoja, Direktorata za građevinarstvo za I, II i III kvartal 2013, utvrđeno je da je Opština Budva izdala 78, Kotor 80, Herceg Novi 92, Nikšić 112 i 125 građevinskih dozvola. Dakle, Budva je rangirana na petom mjestu po broju izdatih građevinskih dozvola. Interesantna je činjenica da interesovanje kriminalističke policije za utvrđivanje zakonitosti u postpucima izdavanja građevinskih dozvola u lokalnim upravama, u kojima je izdato znatno više dozvola, nije uopšte postojalo, dok je kriminalistička policija iz Budve samo tokom 2013. podnijela 53 zahtjeva. Šta je povod tolikog interesovanja kriminalističke policije baš u Budvi? Koji je razlog tolikog dizbalansa broja izdatih i kontrolisanih građevinskih dozvola po opštinama“, pitali su iz Sekretarijata.

Bonus video: