Neiskusne firme više neće moći da ruše tendere

Iz ACG su precizirali da se očekuje kreditna podrška EBRD od 20 miliona eura za rekonstrukciju i unapređenje kapaciteta najprometnijeg crnogorskog aerodroma, čiji sadržaji već nekoliko godina ne mogu da se na pravi način izbore sa narastajućim obimom prometa što je premašio cifru od 910 hiljada putnika godišnje
4 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.02.2015. 14:53h

Menadžment „Aerdoroma Crne Gore“ (ACG) očekuje da će im novi kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditiranju rekonstrukcije aerodroma Tivat riješiti i problem koji su imali sa „rušenjem“ nekoliko dosadašnjih tendera za izbor projektanta i izvođača tih ozbiljnih inženjerskih i građevinskih poduhvata.

Direktor ACG Milovan Đuričković je prije nekoliko dana sa predstavnicima EBRD Đulijom Morenom i Radoslavom Ralevićem potpisao mandatno pismo, čime su počeli zvanični pregovori o kreditiranju projekta izgradnje novog terminala na aerodromu Tivat, rulne staze, manevarskih površina i stajanke za avione. Iz ACG su precizirali da se očekuje kreditna podrška EBRD od 20 miliona eura za rekonstrukciju i unapređenje kapaciteta najprometnijeg crnogorskog aerodroma, čiji sadržaji već nekoliko godina ne mogu da se na pravi način izbore sa narastajućim obimom prometa što je premašio cifru od 910 hiljada putnika godišnje.

Zbog kašnjenja razvoja aerodroma u Tivtu u odnosu na potrebe crnogorskog turizma, menadžment ACG trpio je kritike, a Vlada je počela da razmatra opciju povjeravanja upravljanja nad crnogorskim vazdušnim lukama stranim kompanijama, što je za sada spriječio SDP.

ACG je, inače, realizovao dva međunarodna tendera za aerodrom Tivat - tender za izradu geotehničke dokumentacije za izradu idejnog i glavnog projekta nove terminalne zgrade sa pripadajućom infrastrukturom, odnosno tender za ispitivanje konstrukcije manevarskih površina i platformi.

“Brižljivo je pripremljena tenderska dokumentacija u kojoj smo, kao jedan od nužnih uslova, tražili da budući partneri posjeduju i odgovarajuće iskustvo. Navedeni uslov nije prihvaćen kao validan što je uslovilo da u dva navrata nijesmo bili u mogućnosti da na transparentan način izaberemo projektanta. Imajući u vidu da je faktor vremena veoma važan i za aerodrom Tivat i za Crnu Goru uopšte, otpočeli smo razgovore sa budućim kreditorom EBRD, a zaduženje kod EBRD-a podrazumijeva i poštovanje njihovih veoma zahtijevnih i strogih procedura u odabiru partnera koji će projektovati izgradnju budućih kapaciteta,” kazala je “Vijestima” portparolka ACG Milica Babić.

Na taj način ACG neće više dolaziti u situaciju da mu međunarodne tendere za gradnju aerodromske infrastrukture, po crnogorskom Zakonu o javnim nabavkama, “ruše” pojedine domaće kompanije koje ne posjeduju nikakvu reference niti uskustvo u projektovanju složenih tehnoloških objekata i sistema u vazdušnom saobraćaju. Iz tog preduzeća kazali su da EBRD ne traži državnu garanciju za vraćanje novog kredita, jer ima pozitivna iskustva sa ACG koje je do sada već vratilo najveći dio kredita uzeto prije nekoliko godina za obnovu aerodroma u Tivtu i Podgorici.

“Od tada sa EBRD ugovorenog iznosa od 11 miliona eura povučeno je 10. 236.006 eura, a za otplatu je ostalo 3.841.911 eura. Kredit Evropske investicione banke u vrijednosti od 12 miliona eura počeo je da se otplaćuje kasnije, tj. 2010. godine zbog dužeg grejs perioda. Za uplatu je po tom osnovu ostalo 9.066.666 eura. Nijedan kredit ne spriječava nova zaduženja. Čak šta više, s obzirom da su investicije realizovane u zadatim vremenskim i finansijskim okvirima kao i da se oba kredita uredno vraćaju, ACG su obezbjedili mnogo bolji položaj kod međunarodnih kreditnih institucija, što najbolje ilustruje činjenica da te dvije banke ne traže garancije Vlade za nove kredite ,kao što je ranije to bio slučaj,” objasnila je Babić.

Bonus video: