VIDEO Redovna pojava i u Straševini: Voz prolazi, rampa podignuta

Iz ŽICG odgovorili su da je pružni prelaz van funkcije zbog kvara na elektronskim karticama
60 pregleda 2 komentar(a)
pružni prelaz, Straševina, Foto: Čitalac "Vijesti"
pružni prelaz, Straševina, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 12.10.2018. 15:13h

Mještani nikšićkog naselja Straševina godinama upozoravaju na problem pružnog prelaza i ugrožene bezbjednosti pješaka i vozača, a razlog je uvijek isti - ili zaštitne rampe nema ili nije u funkciji.

U noći između 8. i 9. oktobra, 45 minuta iza ponoći, čitalac „Vijesti“ zabilježio je trenutak prolaska teretnog voza dok je rampa bila podignuta.

JWPlayer video mesto

Kako su „Vijestima“ kazali mještani Straševine, takva situacija je redovna pojava, bilo da su u pitanju putnički ili teretni vozovi. Njima se, kako rekoše, u svakom slučaju, „isto piše“.

U blizini pružnog prelaza nalaze se Osnovna škola “Jagoš Kontić” i vrtić.

„Prugom nekoliko puta dnevno saobraćaju putnički i teretni vozovi. Rampa godinama radi kako kad, pa učesnicima u saobraćaju ne preostaje ništa drugo nego da dobro otvore oči, a oni koji mogu, da ovaj put zaobilaze. U posljednje vrijeme rampa ne radi, a taman što je popraviše nakon što je zimus vozač automobilom udario u nju“, kazao je jedan od mještana.

Na prelazu u naselju Straševina saobraćajne nezgode se nerijetko dešavaju, a u oktobru 2016. jedna osoba je teže povrijeđena dok je druga, uslijed zadobijenih povreda, preminula u bolnici.

Mještani kažu da je od 2012. godine, od kada je puštena u rad rekonstruisana pruga Nikšić - Podgorica, rampa često po nekoliko dana van funkcije, a da se to posebno dešava kada su loši vremenski uslovi.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) odgovorili su “Vijestima” da je putni prelaz u Straševini van funkcije zbog kvara na elektronskim karticama.

„U toku je procedura za obezbjeđenje potrebnog materijala za popravku ovog putnog prelaza. U slučajevima kad je putni prelaz u kvaru i u slučaju kad je rampa podignuta (kako navodite u pitanjima), bezbjednost na putnim prelazima obezbijeđena je na način što se mašinovođi ispostavlja saopštenje u pisanoj formi “Nalog 1”, što podrazumjeva obavezno zaustavljanje voza ispred putnog prelaza, dok se mašinovođa ne uvjeri da nema učesnika u drumskom saobraćaju, i tek nakon toga nastavlja dalju vožnju“, navodi se u odgovoru koji je potpisala Mirjana Vujović, šefica kabineta ŽICG.

Bonus video: