Muk: Ne želimo da idemo kod Đukanovića po svoja prava

On je kazao i da se otvara pitanje da li će Vlada i Glavni grad biti spremni da i drugim NVO omoguće ista prava i uslove za zadovoljenje potreba za poslovnim ili radnim prostorom
133 pregleda 3 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.02.2015. 09:47h

Vlada nema transparentne procedure, niti pravne propise kojima se reguliše dodjela ili ustupanje državne imovine nevladinim organizacijama.

To je istakao predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk, komentarišući namjeru Vlade da trajno ustupi državno zemljište trima NVO, a da ih Glavni grad oslobodi plaćanja komunalija. Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Građanska alijansa (GA) i Fond za aktivno građanstvo (FAKT), na čijem su čelu Milica Kovačević, Boris Raonić i Maja Boljević, su uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler (FBR), dogovorili izgradnju “Kuće građanskog društva”, a navodno pregovaraju i sa Vladom o ustupanju državnog zemljišta u te svrhe.

Muk je razočaran načinom na koji ih je Vlada informisala o tom projektu, jer kako kaže, jedina novost koju su saznali je da su se predstavnici te tri nevladine organizacije sastali sa premijerom Milom Đukanovićem. “Moja isključiva namjera je da i druge nevladine organizacije mogu da realizuju slične projekte, ali da to mogu da urade u skladu sa javnim, jasnim i preciznim propisima, a ne da moramo da idemo kod Đukanovića da bi ostvarili svoje pravo”, rekao je Muk.

On je naveo da ne zvuči ubjedljivo tvrdnja iz odgovora Vlade da je “utvrđeno da će finansiranje projekta, uključujući i izgradnju Kuće, preuzeti FBR”.

On je kazao i da se otvara pitanje da li će Vlada i Glavni grad biti spremni da i drugim NVO omoguće ista prava i uslove za zadovoljenje potreba za poslovnim ili radnim prostorom.

“Naročito imajući u vidu da je Vlada u posljednjim godinama značajno smanjila finansijska izdvajanja za NVO, kao i da nije poznato da im je ikada ranije davala zemljište ili ih oslobađala plaćanja komunalija”, zaključio je on.

Iz tri NVO koje učestvuju u projektu saopšteno je da su “u državama koje učestvuju u projektu, izabrane organizacije koje čine “trougao”: istraživački centar - istraživačko novinarstvo - dodjela projekata drugim NVO, koje će biti koordinatori procesa u svojim zemljama”, a da je FBR jedina adresa za pitanja o kriterijumima za izbor partnera.

CDT, FAKT i GA: Detalji se još ne znaju

Iz tri NVO koje učestvuju u projektu navode da su se, zajedno są RBF, obratili Vladi sa ponudom da partnerski učestvuje u tom projektu, te da će svi detalji njihovog dogovora biti dostupni javnosti kada budu definitivno dogovoreni i potpisani.

“Regionalne vlade i lokalne uprave viđene su kao strateški partneri na projektu, jer su sredstva RBF-a koja su opredijeljena za izgradnju Kuće trajan legat tog partnera, usmjeren na održivost i razvoj NVO sektora u regionu”, navode u saopštenju. Iz tri NVO objašnjavaju da je „Kuća građanskog društva” regionalna inicijativa Fonda braće Rokfeler, čiji je cilj povezivanje i osnaživanje NVO u regionu, te da je projektom planirana izgradnja kuća građanskog društva u Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji. Oni dodaju i da je ovo prva takva inicijativa, i da se nadaju da će, nakon njene uspješne realizacije, biti prostora i za druge da realizuju slične inicijative od interesa za održivost i razvoj civilnog društva

Bonus video: