SO Herceg Novi: Ekspertski timovi da se pozabave kolektorom

3 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.02.2015. 15:50h

Odbornici SO Herceg Novi na današnjem zasijedanju bili su jedinstveni da radovi na izgradnji kolektora za odvođenje otpadnih voda nedopustivo kasne, što prouzrokuje direktnu i indirektnu štetu gradu i građanima , koja će biti posebno izražena početkom turističke sezone.

Zato je jednoglasno usvojen zaključak da se moraju formirati nezavisni ekspertski timovi koji će "pročešljati" ugovor sa pravnog i finasijskog aspekta, ali i podnijeti izvještaj o stanju, kvantitetu i kvalitetu izvedenih radova sa komentarom svih tehničkih rješenja i glavnog projekta.

Odbornici su tražili i izvještaj o uslovima, finasijskim i pravnim posljedicama nastavka ili raskida ugovora sa dosadašnjim izvođačem, kao i predlog kako na najbolji način završiti projekta i u kom roku.

U raspravi koja je prethodila zaključku, odbornici su iznijeli niz optužbi na račun Vodakoma koji implementira projekat, kao i firme Dalem koja je nadzor nad radovima na kolektoru.

Do sada je od 31 kilometra projektovanog kanalizacionog kolektora duž hercegnovske rivijere završreno 12,7 kilometara ili 42 odsto ugovorenog posla vrijednog 18,8 miliona eura. Zamjerke su iznesene i na kvalitet rada izvođača radova turske kompanije Ćeltićoglu.

Odbornici SDP nisu prisustvovali skupštinskom zasjedanju jer "vlast traži da odbornici odlučuju o nečemu za što ih niko do sada ništa nije pitao ni informisao, Odbornici Skupštine opštine nijesu ni sud ni tužioci da procjene ko je kriv: "Ćeltikćoglu", "Dahlem", "Vodacom" ili predstavnici lokalne uprave koji su koordinirali ovim projektom", navodi se u saopštenju uz opasku da “koliko se i kako o ovom poslu pisalo pravo je čudo da se istražni organi do sada nijesu uključili u ovu priču”, naveli su iz SDP-a.

Podsjećamo, prvobitni rok za završetak kolektora bio je 14. februar 2014. godine, potom početak glavne turističke sezone te godine.

Aneksom III potpisanim u septembru prošle godine je kao rok za završetak investicije bio je određen 17. februar ove godine.

Skupština je danas usvojila i predlog Rješenja predsjednika opštine o imenovanju 22 člana Skupštine Turističke organizacije Herceg Novi.

Bonus video: