Slučaj Džomić: Upravni sud odbio žalbu MUP-a

129 pregleda 137 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Velibor Džomić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.02.2015. 15:49h

Upravni sud odbio je žalbu MUP-a na rješenje kojim je svešteniku Mitropolije crnogorsko-primorske Veliboru Džomiću odobren privremeni boravak u Crnoj Gori.

Vijeće sastavljeno od sudija Vojina Lazovića, kao predsjednika vijeća, Svetlane Budisavljević i Muzafera Hadžajlića danas je donijelo takvu odluku, zaključujući da je žalba MUP-a neosnovana.

Džomić je rješenjem MUP-a 8. februara protjeran iz Crne Gore i od tada se nalazi u Trebinju, gdje će i ostati do pravosnažnosti odluke Suda.

Spriječen ulazak Džomića u Crnu Goru, službenici MUP poštuju Zakon >>>

Džomić: Boriću se na zakonit način >>>

Upravni sud je 12. februara, odlučujući po njegovoj žalbi, odobrio svešteniku da privremeno, do okončanja spora, boravi u Crnoj Gori.

Sutkinja Gordana Pot u obrazloženju odluke između ostalog napisala je da bi boravkom van Crne Gore svešteniku bilo “obesmišljeno pravo na sudsku zaštitu protiv - tužbom osporenog rješenja, u smislu člana 6 Konvencije (pravo na pravičnu i javnu raspravu)”.

Ona je istakla i da bi mu se boravkom van Crne Gore do okončanja upravnog spora, “nanijele i velike štetne posljedice”.

Džomić je nakon rješenja sutkinje Pot kazao da očekuje da će i MUP iskazati poštovanje prema odluci “kao što sam i ja poštovao rješenje MUP-a, koje je nezakonito i kojim su mi prekršena prava”.

Vlada treba da reaguje zbog odnosa MUP-a prema Ustavnom sudu

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova da ne postupi u skladu sa odlukom Upravnog suda o privremenoj mjeri kojom je svešteniku Veliboru Džomiću dozvoljen boravak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora predstavlja kršenje osnovnog principa vladavine prava, po kome su organi izvršne vlasti dužni da poštuju sudske odluke, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

"Iako rješenje Upravnog suda o privremenoj mjeri nije postalo pravosnažno u trenutku kada je Džomiću onemogućen ulaz u Crnu Goru, MUP nije smio da zabrani Džomiću da uđe u zemlju, jer žalba na privremenu mjeru ne odlaže njeno izvršenje (čl. 14, st. 3 Zakona o upravnom sporu). Usvojenom privremenom mjerom bilo je suspendovano rješenje MUP-a o protjerivanju. Nepoštovanje sudskih odluka od strane izvršne vlasti ne smije postati pravilo, jer se tako urušava demokratski poredak zasnovan na vladavini prava, pa očekujemo od Vlade Crne Gore da obezbijedi da MUP ubuduće poštuje sve sudske odluke, kako presude, tako i rješenja o privremenim mjerama", navodi se u saopštenju HRA.

Iz te organizacije navode da im nije poznato da li je Upravni sud o ovom slučaju i zvanično obavijestio Vladu, koja je u ovom slučaju organ nadležan za nadzor nad organom koji nije postupio po rješenju suda.

"Ali kako je predsjednik Upravnog suda objavio izjavu povodom ovog slučaja, smatramo da Vlada treba da reaguje i da tu reakciju objavi", navodi se u saopštenju HRA.

Bonus video: