Odbornici SO Herceg Novi sjutra o kolektoru

Izvođač radova je skupštini dostavio plan prema kome bi do ljeta trebalo da bude završena izgradnja 33 km duge vodovodne i kanalizacione mreže
0 komentar(a)
kolektor Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
kolektor Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.02.2015. 18:58h

Odbornici Skupštine Opštine Herceg Novi na nastavku sjednice koja je zakazana za petak u 8 i 30 sati trebalo bi da odluče da li će i pod kojim uslovima turska firma Ćeltićoglu nastaviti gradnju kanalizacionog kolektora na hercegnovskoj rivijeri.

Izvođač radova je skupštini dostavio plan prema kome bi do ljeta trebalo da bude završena izgradnja 33 km duge vodovodne i kanalizacione mreže sa 13 pumpnih stanica i jednim podmorskim ispustom .

Pred sutrašnju sjednicu lokalnog parlamenta reagovao je OO SDP.

“Dakle, nema ništa od gromoglasno u izbornoj kampanji najavljene revizije svih poslova koji su pratili ovu izgradnju, objašnjenja zašto se kasni već više od godinu dana i ko je krivac za nenaplaćivanje penala zbog kašnjenja. Treba naglasiti da je novac za ovu investiciju u potpunosti obezbjeđen i da kašnjenja nije smjelo biti”, navodi se u saopštenju koje je potpuisao predsjednik OO SDP Dragan Šimrak.

“Sada, voljom nove vlasti, ostajemo uskraćeni da nam nosioci ovog veoma skupog i značajnog infrastrukturnog posla do tančina objasne šta su radili, kako su radili, ko je radio i definitivno ko sada radi, a po mogućnosti i ko je pobjegao glavom bez obzira iako mu ništa nije plaćeno. Koliko se sudskih postupaka vodi zbog kršenja ugovora od strane izvođača, podizvođača pa i onih podizvođača podizvođača.Nova vlast traži da odbornici odlučuju o nečemu za što ih niko do sada ništa nije pitao ni informisao, a mogli su da se informišu jedino iz medija .Odbornici Skupštine opštine nijesu ni sud ni tužioci da procjene ko je kriv: „Ćeltikćoglu“, „Dahlem“, „Vodacom ili predstavnici lokalne uprave koji su koordinirali ovim projektom”, navodi se u saopštenju uz opasku da “koliko se i kako o ovom poslu pisalo pravo je čudo da se istražni organi do sada nijesu uključili u ovu priču”.

“Smatramo da, kada aktuelna lokalna uprava objezbjedi uslove da se uradi kvalitetna i stručna revizija dosadašnjih radova, tada se u ovu priču može konstruktivno uključiti Skupština opštine i njeni odbornici. Do tada će za Socijaldemokratsku partiju bilo kakvi razgovori i zaključci na ovu temu biti neodgovorni, a sa zakonskog aspekta i problematični”, zaključuje se u saopštenju.

U firmi Ćeltićoglu smatraju da su oni i dalje najbolji izvođači za ovaj posao i da će uspijeti, maksimalnim angažovanjem, projekat dovesti do finala.“Do sada smo testirali hiljade metara cjevovoda u Herceg Novom i svaki ispunajva visoke međunarodne standarde zahtjevane na ovom projektu”, tvrde u kompaniji.

Podsjećamo, prvobitni rok za završetak kolektora, bio je 14. februar 2014 godine, potom početak glavne turističke sezone te godine. Aneksom je kao rok za završetak investicije vrijedne 18,8 miliona eura bio je određen 17. februar ove godine.

Bonus video: