Program ZZZ za mlade: Očekuje se najmanje 200 biznis ideja

Projekat će se sprovoditi u dva dijela, teorijskom, koji će trajati tri mjeseca i praktičnom uz radno angažovanje u programu u trajanju od devet mjeseci. U prva tri mjeseca mladi će imati nadoknadu od 100 eura, dok će u narednih devet mjeseci biti zaposleni i imati platu od oko 300 eura neto, plus porezi i doprinosi
3 komentar(a)
Vukica Jelić, Foto: Savo Prelević
Vukica Jelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2015. 12:33h

Zavod za zapošljavanje (ZZZ), kroz nedavno pokrenuti program pod nazivom Mladi su naš potencijal, pružimo im šansu, očekuje najmanje 200 razrađenih biznis ideja i deset aplikacija za dodjelu novca iz nacionalnih i međunarodnih fondova.

Direktor ZZZ, Vukica Jelić, kazala je da se kroz ovaj program, vrijedan oko 400 hiljada eura, želi pomoći mladima da ostanu u svojim opštinama.

„Kroz ovaj projekat želimo da napravimo osnovu centra za mlade, želimo da imamo centar za mlade koji će biti podrška ostalima da se zapošljavaju“, rekla je Jelić na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, mladi će imati zadatak da u lokalnim zajednicama naprave timove i organizuju treninge.

U toku selekcije kandidata procjenjivaće se njihove kompetencije, posebno smisao za biznis.

„Biće odabrani oni mladi ljudi koji imaju smisla za biznis i pokušaćemo kroz procjenu kompetencija da to prepoznamo, da to zaista budu oni koji imaju više smisla za biznis, za organizaciju, da bi bili efikasniji", navela je Jelić.

Program će se realizovati za 50 nezaposlenih osoba, najmanje po dvije iz svih opština i trajaće 12 mjeseci.

Projekat će se sprovoditi u dva dijela, teorijskom, koji će trajati tri mjeseca i praktičnom uz radno angažovanje u programu u trajanju od devet mjeseci.

U prva tri mjeseca mladi će imati nadoknadu od 100 eura, dok će u narednih devet mjeseci biti zaposleni i imati platu od oko 300 eura neto, plus porezi i doprinosi.

Mladi koji će učestvovati u projektu biće smješteni u Podgorici, tri mjeseca za vrijeme trajanja obuke, za šta će, kako je kazala Jelić, biti opredijeljeno najviše novca.

ZZCG će, prema njenim riječima, sam iznijeti kompletan projekat, a partneri u širem smislu biće udruženja poslodavaca, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Investiciono-razvojni fond, Ministarstvo ekonomije i sve opštine.

Poziv za prijavljivanje nezaposlenih objavljen je u ponedjeljak i otvoren je osam dana od objavljivanja.

Na poziv se mogu prijaviti nezaposleni do 30 godina koji imaju visoko obrazovanje, u obimu od najmanje 180 kredita, najmanje devet mjeseci radnog iskustva, Microsoft Office i internet znanja rada na računaru i B2 nivo znanja engleskog jezika.

Bonus video: