Kolašin je 1888. imao rasvjetu, a danas...

Mnoge ulice Kolašina sada su noću u mraku zbog neispravnih sijalica ili duga Elektroprivredi, pa se prva gasi ulična rasvjeta
126 pregleda 11 komentar(a)
Kolašin 1888.
Kolašin 1888.
Ažurirano: 18.02.2015. 17:08h

Kad se govori o Kolašinu, tvrde poznavaoci lokalne istorije, često se zaboravlja se da je ta varoš još krajem XIX vijeka imala urbanistička obilježja, kao malo koja u Crnoj Gori. To će, nada se direktor Centra za kulturu Branislav Jeknić, u velikoj mjeri pokazati i predstojeća izložba dokumenata i fotografija „Kolašin u doba Knjaževine i Kraljevine Crne Gore“.

Jeknić je autor tog projekta, koji su podržali Ministarstvo kulture, Muzej kralja Nikole i Državni arhiv. Posjetioci izložbe moći će da se uvjere da je taj grad još daleke 1888. godine, na primjer, imao uličnu rasvjetu.

„Vjerovatno i ranije, ali 17. juna te godine 'Glas Crnogorca' je objavio da je „u Kolašinu organizovana svetkovina povodom rođenja Našljednika, da je okićena raznim zastavama i da je osvjetljenje blistalo do neko doba noći“. U dopisu Okružnog suda iz oktobra 1896. godine navodi se da je varoš imala osam ferala (fenjera) i poslužitelja koji ih je palio. Taj čovjek je bio zadužen i za čišćenje varoši. Ta godina se zbog toga smatra i početkom ozbiljnijeg komunalnog uređenja grada- kaže Jeknić.

U dokumentima, koji će se naći na njegovoj izložbi, postoje i podaci da je prije 127 godina za paljenje fenjera u Kolašinu bio zadužen Ivo Lović. Njegov posao je bio, kako piše u toj dokumentaciji, da „pali fenjere da osvijetle ono nekoliko kolašinskih ulica i sokaka, d se u mraku ko ne izgubi i spotakne“.

Ferali su bili postavljeni na drvenim stubovima. Imali su, kako objašnjava Jeknić, posudicu, u koju se sipalo ulje. Količina ulja određivana je shodno vremenu tokom kojeg je varoš trabalo da bude osvijetljena. Grad je duže bio osvijetljen tokom svečanosti, narodnih okupljanja i vjerskih praznika.

„U dokumentu koji govori o prihodima i rashodima opštine Kolašin iz 1902. godine, jasno se vidi da su tadašnje vlasti veliku pažnju poklanjale gradskoj rasvjeti. Izdvajana su, za to vrijeme, ne mala sredstva za plaćanje čovjeka koji je palio fenjere, ulje, a u tom tadašnjem „budžetu“ čak je naveden i rashod za šibice, kako su ih tada zvali „furmine“, priča Jeknić o počecima komunalnog uređenja Kolašina.

Savremeni Kolašinci, nerijetko su, međutim, prinuđeni da prolaze potpuno mračnim ulicama.

Bonus video: