Burići strahuju od novih bujica u Šušnju

Iako su se Burići obraćali nadležnima za pomoć, ona je izostala jer iz Opštine kažu da je čitavo naselje izgrađeno nelegalno
146 pregleda 3 komentar(a)
Šušanj klizište (Novina)
Šušanj klizište (Novina)
Ažurirano: 17.02.2015. 19:10h

Porodica Burić u barskom naselju Gornji Šušanj stepi od svake kiše, jer je prije godinu jaka bujica zatrpala stotinama kubika zemlje njihovo imanje. Tomaš i Nada Burić su tokom godinu tražili pomoć od nadležnih, ali su se svi oglušili o njihove apele.

Odbornik DF-a u SO Bar Zoran Tajić koji je ocijenio da lokalna samouprava “već godinu dana odbija da riješi posljedice ove elementarne nepogode” postavio je odborničko pitanje o pomenutom problemu, čijim odgovorom nije zadovoljan.

"Sekretarijat za imovinu mi je odgovorio da je osnovni razlog što se odbija reagovati na ovaj problem to što je ovo naselje uglavnom bespravno i da samo nekoliko kuća ima građevinsku dozvolu, odnosno plaćene komunalije. Zbog toga, kažu, nema novca za tu namjenu “i da prema tome nema pravnog osnova za rješavanje ovog problema”, izjavio je za “Vijesti” Tajić.

On dodaje da je u dosadašnjim nalazima vještaka i stručnih lica koji su obilazili teren konstatovano da je uzrok klizišta nagla izgradnja višespratnica iznad klizišta, “koje imaju sve dozvole i plaćene komunalije, ali od tog novca Opština ništa nije uložila u rješavanje vodotokova i infrastrukturnih problema za koje je taj novac i predviđen”, akcentujući da “nijedan euro od tih komunalija” nije uložen u to područje, što je po zakonu jasno definisano.

“Kuća Burića je izgrađena prije 50 godina i nema sve dozvole, a tada nisu ni tražene, a imaju ih oni koji su uzrokovali problem, a koji su platili Opštini traženu sumu da im se sva infrastrukturna pitanja riješe. Ne ulazeći dalje u zakonsku problematiku, činjenica je da se Baru lani dogodila elementarna nepogoda. Tokom velike akcije države Srbije i njenih susjeda, mađu kojima i Crne Gore, na otklanjanju posljedica majskih poplava u Srbiji, ne sjećamo se da je neko postavljao pitanje da li hiljade oštećenih kuća imaju dozvolu ili ne”, kaže Tajić.

Bonus video: