EKIP: Građani zadovoljni kvalitetom i cijenama usluga

Iz EKIP-a su kazali da se najviše nezadovoljstvo korisnika odnosi na vrijeme čekanja na odgovor servisa podrške za korisnike
5 komentar(a)
pametni telefon, Foto: Shutterstock
pametni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 15:23h

U Crnoj Gori je stepen korišćenja elektronskih komunikacionih usluga visok, a veliki broj građana je zadovoljan njihovim kvalitetom, pokazalo je istraživanje Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su kazali da se najviše nezadovoljstvo korisnika odnosi na vrijeme čekanja na odgovor servisa podrške za korisnike.

“U odnosu na prethodno istraživanje primjetan je značajan rast zadovoljstva korisnika cijenama usluga u svim segmentima”, rekli su iz EKIP-a.

Istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori sprovela je za potrebe EKIP-a agencija Damar, u periodu od 18. do 26. decembra prošle godine.

Istraživanje se odnosi na stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne i mobilne telefonije, interneta i distribucije televizijskih i radio programa, kao i stepen obaviještenosti o pravima korisnika elektronskih komunikacionih usluga.

Rezultati istraživanja, kada je u pitanju fiksna telefonija, pokazuju da fiksni telefon posjeduje 59,9 odsto, građana, a oni koji ne posjeduju fiksni telefon kao glavni razlog navode korišćenje usluga mobilne telefonije.

“Ispitanici su iskazali visok stepen zadovoljstva kvalitetom usluga fiksne telefonije, 88,5 odsto, skoro u istom procentu kao i u istraživanju realizovanom 2013. godine”, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su rekli da broj građana koji je kontaktirao podršku za korisnike svog provajdera fiksne telefonije sada iznosi 43,2 odsto i neznatno je manji u odnosu na istraživanje iz 2013.

“Istovremeno se, 6,4 odsto, smanjio i procenat ispitanika koji su zadovoljni uslugom call centra i prema ovom istraživanju on iznosi 76,2 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju segment mobilne telefonije, rezultati istraživanja su pokazali da u Crnoj Gori 95,1 odsto stanovnika posjeduje mobilni telefon.

“U odnosu na istraživanje realizovano 2013, došlo je do rasta procenta ispitanika koji imaju samo jedan telefon, dok je broj onih koji posjeduju dva i više od dva telefona u padu”, kazali su iz EKIP-a.

Istraživanje pokazuje trend rasta broja mobilnih telefona putem kojih se može pristupiti internetu.

“Naime, 57,5 odsto ispitanika izjavilo je da posjeduje mobilni telefon putem kojeg može pristupiti internetu, što je deset odsto više nego 2013. godine”, dodali su iz EKIP-a.

Više od polovine građana posjeduje pametni telefon, što je 24,5 odsto više nego u odnosu na 2013.

“Kod pametnih telefona najviše je zastupljen Android operativni sistem, 80,6 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Od servisa mobilne telefonije, građani, kao i u prethodnom istraživanju, mobilne telefone najviše koriste za razgovor, SMS i pristup internetu.

Iz EKIP-a su naveli da je stepen zadovoljstva mobilnim uslugama izrazito visok i iznosi 89,3 odsto, što je 2,3 odsto više nego u istraživanju iz 2013.

“Broj građana koji su zadovoljni cijenama usluga mobilne telefonije porastao je skoro 15 odsto u odnosu na 2013. godinu i sada iznosi 65 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Usluge roaminga koristi 34,9 odsto građana, što je 2,7 odsto više u odnosu na istraživanje iz 2013.

“Kada su u pitanju pojedinačni aspekti servisa podrške za korisnike mobilnih usluga, ispitanici su najviše zadovoljni kulturom ophođenja 91,5 odsto, a najviše su nezadovoljni vremenom čekanja na odgovor 33,9 odsto”, naveli su iz EKIP-a.

Kada je u pitanju segment televizije, rezultati istraživanja su pokazali da usluge operatora za praćenje televizijskih programa koristi tri četvrtine građana, odnosno da putem kućne antene TV programe prati samo četvrtina anketiranih.

“Prema istraživanju iz 2013. godine trećina ispitanika je televizijski program pratilo putem kućne antene”, kazali su iz EKIP-a.

Procenat ispitanika koji su zadovoljni kvalitetom slike iznosi 94 odsto, odnosno pet odsto više nego 2013. godine.

Ponudom programa je zadovoljno 87 odsto ispitanika, što je 6,8 odsto više nego 2013.

“Građani su u prošloj godini iskazali veći stepen zadovoljstva cijenama usluga televizijskih provajdera. Cijenama usluga zadovoljno je 73,9 odsto anketiranih, što je 11,3 odsto više nego 2013”, saopštili su iz EKIP-a.

Više od polovine ispitanika, 55,8 odsto, upoznato je sa uvođenjem digitalizacije televizijskog signala u Crnoj Gori.

Kada je u pitanju upotreba interneta, mogućnost korišćenja interneta u domaćinstvu ima 63,1 odsto građana, od kojih 4,9 odsto ipak ne koriste tu uslugu.

“Anketirani građani su u veoma velikom procentu, 88,6 odsto, iskazali zadovoljstvo kvalitetom internet servisa. Stepen zadovoljstva kvalitetom internet servisa je na istom nivou kao i 2013”, kazali su iz EKIP-a.

U odnosu na istraživanje realizovano 2013. godine, tri odsto se povećao procenat ispitanika koji su zadovoljni cijenama internet servisa i on sada iznosi 70,6 odsto.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od oko hiljadu ispitanika, starosti od 18 i više godina.

Okvir za uzorak se zasniva na podacima iz popisa stanovništva sprovedenog 2011. godine.

Istraživanje je obavljeno u domaćinstvu ispitanika, putem intervjua licem u lice.

Bonus video: