Počela gradnja upravne zgrade i tornja na aerodromu na Kapinom Polju

"Nakon završetka projekta aerodrom bi mogao da prima manje avione do 60 mjesta. Već se stvaraju mogućnosti da se nalaze određeni partneri da bi ovaj aerodrom u potpunosti bio pušten u funkciju", kazao je predsjednik Opštine Veselin Grbović
110 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2015. 12:32h

Na Kapinom Polju, u Nikšiću, počela je gradnja upravne zgrade i tornja koji se finansiraju iz sredstava Prekograničnog programa Evropske unije IPA Adriatic, a u okviru projekta "Prekogranično aero umrežavanje" (CAN).

Vrijednost radova, koji treba da budu završeni za osam mjeseci, je 580.000 eura, a glavni izvođač je nikšićka firma LD "Gradnja", sa podizvođačima "Ramelom" i "Eningom".

“Nakon završetka projekta aerodrom bi mogao da prima manje avione do 60 mjesta. Već se stvaraju mogućnosti da se nalaze određeni partneri da bi ovaj aerodrom u potpunosti bio pušten u funkciju", kazao je predsjednik Opštine Veselin Grbović.

Realizacija projekta, koji se finansira 85 odsto sredstava iz programa IPA Adriatic, dok Opština učestvuje sa 15 odsto sredstava, počela je u decembru 2012. godine i traje do septembra 2015.

Partnere iz šest država u jadranskom regionu, Slovenije, BiH, Srbije, Hrvatske, Italije i Crne Gore, povezala je ideja da se ojačaju, povežu i integrišu mali aerodromi što će dovesti do oživljavanja vazduhoplovnih veza u jadranskom području, a prije svega među aerodromima partnera uključenih u projekat.

"Računamo da ćemo uspjeti da valorizujemo ovaj aerodrom, budući da smo već imali kontakte sa pojedinim zainteresovanim ponuđačima. Postoje i zahtjevi da se pista produži kako bi mogli i malo veći avioni da slijeću. Pogotovo su zainteresovane low cost kompanije, tako da bi ovaj aerodrom mogao da daje usluge za turiste koji bi dolazili na ljetovanje u Crnu Goru", kazao je Grbović.

Cilj projekta je ne samo modernizacija i izgradnja aerodromske infrastrukture, već i stvaranje boljih uslova za korišćenje aerodroma u oblasti zaštite i spašavanja.

Pored Opštine Nikšić partneri u projektu su opštine Bovec i Tarcento, gradovi Rab i Prijedor, Slovenija, Vazduhoplovni savez Srbije i Ministarstvo ekonomije bosansko-hercegovačke županije.

Galerija

Bonus video: