Krivokapić da podrži predlog NVO za izmjene Zakona o javnim servisima

0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2015. 09:27h

Ako želi da pomogne u oslobađanju RTCG od partijske kontrole, predsjednik SKupštine Crne Gore Ranko Krivokapić bi trebalo da, prije svega, podrži predlog NVO za izmjene Zakona o javnim servisima, saopštio je Goran Đurović, član Savjeta RTCG.

"U nedavnoj izjavi TV Vijesti, Krivokapić je saopštio ono što građani Crne Gore dobro znaju. Informativni program RTCG je partijski servis. Ukoliko gospodin Krivokapić hoće da pomogne u oslobađanju RTCG od partijske kontorole, onda treba da preduzme neophodne korake ka sistemskom uređenju pitanja nezavisnosti RTCG. Prvi korak ka ostvarenju cilja da se RTCG učini stvarnim javnim sevisom, koji pripada svim građanima, je izmjena Zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore. Izmjenama Zakona treba osigurati što veću nezavisnost Savjeta RTCG koji je ključni upravljački organ koji ima sve neophodne mehanizme kontrole nad radom RTCG. Savjet RTCG umjesto sadašnjih 9 treba da ima 11 članova. Dodatna dva člana Savjeta RTCG treba da budu imenova iz reda NVO", kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, Savjet RTCG koji nije kontrolisan od vladajuće partisjke strukture treba da izabere generalnog direktora koji ima snage da se odupre neznanju i neprofesionalnom radu u informativnom programu RTCG.

"Tek tako izabran generalni direktor može da imenuje direktore koji žele da štite interes javnosti, a ne interese bilo koje političke strukture. Gospdodin Krivokapić treba da shvati da se samo izmjenama zakona i njegovom striktnom primjenom stvara mogućnost da se umanji partijska kontrola RTCG. Jedina brana nezakonitim uticajima je poštovanje zakona", dodao je Đurović.

On je podsjetio da su Krivokapić i svi poslanički klubovi dobili u decembru predlog izmjena i dopuna Zakona o javnim radio-difuznim servisima kojeg je predložila Vlada.

"Takođe, u decembru su poslanici dobili i predloge amandmana podržanih od 19 nevladinih organizacija. Neka predsjednik Skupštine Krivokapić djelima pokaže svoje namjere i predloži izmjene Zakona u skladu sa predlozima NVO", kazao je Đurović.

Bonus video: