Ko preživi infarkt, lijek dobija džabe

„Cholipan” i „hollesta” nijesu besplatni od 29. januara, nakon što je Vlada utvrdila osnovnu listu ljekova
624 pregleda 9 komentar(a)
ljekovi, Foto: Ivana Gudović
ljekovi, Foto: Ivana Gudović
Ažurirano: 14.02.2015. 07:38h

Samo građani koji su preživjeli infarkt, ili moždani udar, ubuduće će moći besplatno da dobiju pojedine ljekove za snižavanje holesterola.

Novom osnovnom listom ljekova, “cholipan” i “hollesta” više neće moći da dobiju pacijenti sa povišenim holesterolom i trigliceridima. Odluka je stupila na snagu 29. januara, nakon što je Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja, 20. novembra utvrdila osnovnu listu ljekova.

U listi piše da se ljekovi koji sadrže “simvastatin” koriste nakon preležanog akutnog infarkta miokarda i infarkta mozga, kao prevencija ponovnih infarkta.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je radna grupa radila na kreiranju liste, “koristeći iskustva iz okruženja i važeću zakonsku regulativu”.

Istakli su da je utvrđeno da se “hollesta” na ljekarski recept “može dobiti isključivo nakon srčanog i moždanog udara”.

Sagovornici “Vijesti”, koji su godinama unazad dobijali besplatno lijek protiv holesterola, razočarani su odlukom, ali i činjenicom da u većini “Montefarmovih” apoteka lijeka nema, iako je isporuka bila prije nekoliko dana.

Penzionerka koja je željela da ostane anonimna kazala je da lijek koristi kao preventivu i zapitala se da li mora da doživi srčani udar da bi dobila tablete besplatno. Srčani bolesnik iz Podgorice ispričao je da su mu u državnoj apoteci rekli da lijek ne može dobiti besplatno ni uz recept, već da mora da plati kutiju 0,80 eura. Pomenuti ljekovi višestruko su skuplji u privatnim apotekama.

Skinuto 28 ljekova sa stare liste

Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili “Vijestima” da je sa liste skinuto 28 ljekova koji već duži vremenski period nijesu prisutni na tržištu, ili ne odgovaraju uslovima savremene terapije, niti ih ljekari propisuju.

“Nova lista je proširena sa 14 novih ljekova”, kazali su iz tog resora, dodavši da su proširene opcije za oboljele od dijabetesa, senilne makularne degeneracije oka, nauzeje kod malignih oboljenja, infektivnih i bolesti zavisnosti, hronične opstruktivne bolesti pluća, Crohnove bolesti i metaboličkih poremećaja.

Bonus video: