Rožaje: Zadržali im radne knjižice zbog procedure

Iz lokalne uprave nijesu odgovorili na pitanja zašto otpuštenima nijesu vraćene radne knjižice i zašto nijesu odjavljeni sa penzijsko - invalidskog osiguranja
64 pregleda 11 komentar(a)
SUBNOR, Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
SUBNOR, Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.02.2015. 20:56h

Osim što su dobili otkaze, oko 40 bivših radnika lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova ostali su i bez radnih knjižica. Njih su, tvrde oštećeni, zadržali bivši poslodavci, a vratiće ih „kad se završi procedura“.

„Više nam ništa nije jasno. Ne znamo zašto smo dobili otkaze, ni da li su oni konačni. Još, nijesmo odjavljeni sa penzijsko - invalidskog osiguranja, a s obzirom da nam nije vraćena potrebna dokumentacija onemogućeno nam je da se javljamo na konkurse i potražimo novi posao“, kazao je jedan otpušteni radnik.

U prvom turnusu početkom septembra, nova rožajska BS-SDP vlast otpustila je 34 DPS kadra. Uskoro su uslijedili i novi otkazi.

Dok vladajuća koalicija tvrdi da je riječ o ispravljanju grešaka prethodne administracije, iz lokalnog DPS-a vjeruju da se isključivo radi o političkom revanšizmu. Kako god, trpi jedino 40 porodica otpuštenih.

„Zbog namjere ili sporosti nove administracije još ne možemo ni da procesuiramo tužbe. Prije toga moramo upotrijebiti druge pravne ljekove. Na rješenja o otkazima smo se žalili opštinskoj komisiji na žalbe koja je, nakon što je prekoračila sve zakonske rokove, u većini slučajeva odlučila da smo nezakonito otpušteni.“

Predmeti su vraćani na ponovno odlučivanje poslodavcima koji su potvrdili otkaze i podučili zaposlene da se još jednom mogu žaliti opštinskoj komisiji.

„Tako ukrug već sedam mjeseci. Kao da se svi igraju sa nama, i partije i zakoni i država... Pod ogromnim smo pritiskom da pređemo u vladajuću koaliciju, a nama je muka od svega. Da danas budu izbori, ne bismo glasali ni njih ni DPS. Očigledno je da se svi samo igraju sa ljudskim sudbinama, a kada nas potroše postajemo nebitni cijelom društvu“, ogorčeni su bivši radnici.

Nijesu željeli da govore imenom i prezimenom zbog „haotične situacije u gradu“.

Iz lokalne uprave do juče nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ zašto otpuštenima nijesu vraćene radne knjižice i zašto nijesu odjavljeni sa penzijsko-invalidskog osiguranja, te da li im se ono u međuvremenu uplaćuje.

Bonus video: