OEBS i Berane zajedno protiv prisilnih i ranih brakova

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić istakao je da lokalna uprava posvećuje posebnu pažnju romskoj poulaciji i pruža svu raspoloživu pomoć u cilju poboljšanja njihovog socijalnog status
0 komentar(a)
Berane OEBS, Foto: Tufik Softić
Berane OEBS, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 13.02.2015. 12:02h

Delegacija OEBS-a boravila je danas u Beranama, gdje su sa rukovodstvom lokalne urpave razgovarali o projektu “Prevencija trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi, sa posebnim aspektom na prisilne i rane brakove”.

Ovaj projekat se sprovodi u tri zemlje regiona, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Počeće da se realizuje krajem marta i trajaće dvije godine.

Konstatovano je da je opština Berane prepoznata kao jedna od opština sa visokim procentom RAE populacije. U Beranama trenutno živi 908 Roma, od čega interno raseljenih 564, dok su 344 domicilni Romi.

Gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić istakao je da lokalna uprava posvećuje posebnu pažnju romskoj poulaciji i pruža svu raspoloživu pomoć u cilju poboljšanja njihovog socijalnog statusa.

On je ukazao da postoje bitne razlike između domicinih i interno raseljenih Roma, odnosno da domicilni Romi pokazuju spremnost da se socijalizuju, dok su ovi drugi naviknuti na pomoć države i na taj način grade inertan odnos, odnosno njihova pasivnost je veća.

“Otvoreni smo da pružimo svu raspoloživu podršku i svim međunarodnim faktorima i da gradimo iskreno partnerstvo u cilju poboljšanja socijalnog položaja ove ciljne grupe,” kazao je Šćekić.

Regionalni savjetnik za pitanja borbe protiv trgovine ljudima u jugositočnoj Evropi stalne Misije UN i Misije OEBS-a u Beču naglasio je da je veoma bitno da se ovaj projekat realizuje na lokalnom nivou “što podrazumijeva neophodnu saradnju sa lokalnom upravom u toku čitave faze implementacije”.

Viša savjetnica u Misiji OEBS-a Svetlana Laušević objasnila je da je cilj edukacija nevladinog sektora, edukacija pripadnika romske populacije, sagledavanje lokalnih politika kada se radi o prevenciji trgovine ljudima, sa naglaskom na romsku populaciju.

Bonus video: