Pregovori sa Katarcima: Armenko predvodi mještane Buljarice

Armenko je izabran za predsjednika Upravnog odbora NVO
222 pregleda 6 komentar(a)
Ivo Armenko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ivo Armenko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.02.2015. 19:23h

Nekadašnji ambasador Crne Gore u Atini i Madridu Ivo Armenko , predvodiće novoformiranu NVO „Udruženje vlasnika privatnog zemljišta i nekretaina u Buljarici“, koje okuplja 400 mještana. Armenko će ih predstavljati u pregovorima sa vladom i katarskom kompanijom Construction Development Company International iz Dohe oko kupovine njihove djedovine u Buljarici.

Armenko je izabran za predsjednika Upravnog odbora NVO ne preksinoćnom zboru, a osnivačka skupština te NVO održana je prije pet dana u velikoj sali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu.

„ Još ljetos smo bili informisani da se Vlada ozbiljno sprema za projekat sa arapskim investitorom, da se priprema planska dokumentacija, da su formirane komisije za procjenu zemljišta. Odlučili smo da se mještani okupe i da se formira NVO, koja će zastupati interese mještana kako bi bili ravnopravan partner u razgovoru sa Vladom i investitorom“, kazao je Armenko za „Vijesti“.

Uz napomenu da mještani pozdravaljaju da se Buljarica valorizuje i spase od divlje gradnje, Armenko je kazao da su mjšetani uplašeni.

„Javlja se osjećaj straha u vezi sa tim šta se dešava sa nama starosjediocima, da li plan obuhvata kompletno područje Buljarice, ili samo neizgrađeni dio. Ako se aktom eksproprijacije oduzima zemlja, mještani žele da znaju po kojoj cijeni, ali i koji je njihov status ukoliko se bude izuzimalo i kompletno izgrađeno naselje od stotinu kuća“, istakao je Armenko .

Neformalno je rečeno da su Katarci spremni da za 11 miliona kvadrata iskeširaju 260 milion eura, od čega je 110 miliona namijenjeno za kupovinu zemlje mještana.

Bonus video: