Traže azil u Crnoj Gori, pa produže u Bosnu

Istraživanje IOM-a za prošlu godinu pokazalo da se migranti ne zadržavaju u Crnoj Gori
2005 pregleda 0 komentar(a)
CG kao usputna s, Foto: AP Amel Emric
CG kao usputna s, Foto: AP Amel Emric

Većina migranata koji predaju zahtjeve za azil u Crnoj Gori ne čeka odgovor već produži ka Bosni i Hercegovini da bi ilegalno ušli u Evropsku uniju (EU), tvrde u Međunarodnoj organizaciji za migrante (IOM). U izvještaju za prošlu godinu iz te organizacije, između ostalog, navode da je najveći priliv migranata zabilježen u martu kao i da je većina u Crnu Goru ušla preko Albanije.

“Migranti koji izraze želju za dobijanje azila uglavnom ne popunjavaju zahtjeve u nadi da će uspjeti da preko Bosne i Hercegovine nastave put ka državama EU. Većina po nekoliko puta pokušava da pređe granice na kojima su pojačane kontrole. Mnoge od njih policija vraća u Crnu Goru”, navodi se u izvještaju.

Nakon ulaska u Crnu Goru migranti koji izraze želju za traženje azila imaju rok od 15 dana da to učine. Ukoliko to ne učine u zakonskom roku, kako se ističe, gube pravo za dobijanje azila. U Međunarodnoj organizaciji za migrante tvrde da se većina ne vraća u Albaniju već ilegalnim rutama produži ka Bosni.

30. 951 migrant prošao je prošle godine rutom preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prema podacima IOM-a najviše ih je bilo u BiH, dok ih je u Crnoj Gori registrovano 4.400

Prema podacima te organizacije od januara do novembra prošle godine u Evropu je ušlo 133.489 migranata, što je 25 odsto više nego 2017. godine. Navodi se da većina u evropske države ulazi preko mediteranske rute, ali da mnogi pokušavaju da se domognu EU rutom koja vodi preko balkanskih zemalja. Ističe se i da je sve aktivnija tranzitna ruta koja vodi preko Grčke, Albanije, Crne Gore do Bosne. Tako je prošle godine tom rutom prešao 30. 951 migrant i izbjeglica od kojih je u Bosni i Hercegovini bilo registrovano 23.271, Albaniji 3.280 a u Crnoj Gori 4.400. U izvještaju se pojašnjava da je to 14 puta više nego prošle godine.

“Sve je manje migranata koji ka Mađarskoj i Hrvatskoj idu rutom koja vodi iz Srbije. Ipak, paralelna ruta preko Albanije, Crne Gore i Bosne, kao i ona iz Srbije ka Bosni je pod velikim pritiskom. Pakistan je zemlja iz koje je najviše registrovanih migranata, a nakon njih slijede izbjeglice iz Irana, Sirije, Avganistana, Iraka i ostalih država”, navodi se u izvještaju.

U Međunarodnoj organizaciji za migrante podsjetili su da su u martu 2018. godine uspostavili kontrolni punkt u sjevernoj Albaniji kako bi kontrolisali prolazak migranata ka Crnoj Gori. Oni su pojasnili da je u drugoj polovini godine zabilježeno 33 odsto migranata više nego od početka 2018. Pojašnjava se i da je najviše migranata registrovano u junu, kada je 1.380 registrovano na izlazu iz Albanije. U izvještaju se pojašnjava i da tokom novembra 2016. nije bilo zahtjeva za dodjelu azila u Crnoj Gori, dok ih je godinu kasnije bilo 198. Kako se navodi prošle godine bilo je 110 zahtjeva za azil.

Crna Gora je pojačala kontrole na graničnim prelazima kako bi spriječila ilegalne prelaske migranata, a zbog toga su formirane zajedničke patrole pripadnika Vojske Crne Gore i policije. Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je ranije da Crna Gora preduzima brojne mjere kako bi smanjila priliv ilegalnih imigranata u EU. Članice Unije tražile su od Crne Gore i Albanije da spriječe ulazak migranata, dok je premijer Mađarske Viktor Orban donirao zvaničnoj Podgorici bodljikavu žicu koju je ta država koristila za sprečavanje migranata da uđu u EU.

Crveni krst obezbijedio hranu i odjeću

U izvještaju se navodi da je Crveni krst obećao da će Crnoj Gori obezbijediti pomoć za zbrinjavanje migranata u prihvatnim centrima. Ta međunarodna organizacija trebalo bi da obezbijedi sredstva za higijenu, odjeću i prvu pomoć.

“Kako bismo obezbijedili podršku novopridošlim migrantima zatražena je pomoć od 170.940 švajcarskih franaka. Nastaviće se sa distribucijom hrane i sredstava za higijenu, a biće obezbijeđena i odjeća prilagođena zimskim uslovima. Treba očekivati povećanje troškova zbog cijene odjeće koju treba obezbijediti”, navodi se u izvještaju.

Galup: Migrante ne vole u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji...

Istraživanje Galupa za 2017. je pokazalo da su migranti najmanje dobrodošli u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Mađarskoj, dok su Island i Novi Zeland među zemljama koje u najvećoj mjeri prihvataju migrante. Navodi se da se među deset najlošije rangiranih nalazi većina zemalja na takozvanoj Balkanskoj ruti. Učesnicima istraživanja, između ostalog, je postavljeno pitanje da li je dobro ili loše da imigranti žive u toj zemlji, budu njihovi sujsedi ili se vjenčaju sa nekim od njihovih bliskih rođaka. Većina ispitanika, odnosno 54 odsto, odgovorilo je da je dobro da imigranti žive u njihovoj zemlji, a polovina da bi bilo dobro da im budu susjedi. Utvrđeno je i da mlade generacije u većoj mjeri prihvataju migrante, kao i stanovnici koji žive u urbanim sredinama.

Bonus video: