Knjigama u biblioteci "Radosav Ljumović" vatra ne može ništa

U biblioteci moskovskog Instituta za društvene nauke (INION), 30. januara u požaru uništeno 15 odsto fonda
241 pregleda 1 komentar(a)
Narodna biblioteka „Radosav Ljumović”, Foto: Boris Pejović
Narodna biblioteka „Radosav Ljumović”, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2015. 17:49h

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” u Podgorici ima savremeni sistem za zaštitu od požara, čime je obezbijeđena sigurnost književnog fonda od preko 225.000 publikacija .

Mogućnost da ta javna ustanova doživi sudbinu biblioteke moskovskog Instituta za društvene nauke (INION), gdje je 30. januara u požaru uništeno 15 odsto bibliotečkog fonda, svedena je na minimum, nakon rekonstrukcije zgrade i zamjene instalacija.

U biblioteci INION, koja, prema pisanju ruskih medija, predstavlja najveći istraživački centar na polju društvenih nauka, nalazilo se više od 14 miliona knjiga, među kojima su i mnogi vrijedni primjerci stari preko 400 godina. Uzrok požara bi, kako se spekuliše, mogao biti kratak spoj na električnoj instalaciji.

Rekonstrukcija i dograđivanje aneksa matične zgrade podgoričke biblioteke, koje je radila firma “Cijevna komerc”, završeni su u decembru 2010. godine.

Sa površinom od preko 2.900 metara kvadratnih, na pet nivoa, novo zdanje najstarije kulturne ustanove u Podgorici, kako se navodi na njihovom sajtu, pruža dobre uslove za razvoj bibliotečke djelatnosti.

Direktor biblioteke Nebojša Burzanović kazao je da su upoznati da je požar u zgradi biblioteke Instituta za društvene nauke u Moskvi uništio znatan dio fonda.

Burzanović je kazao da Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ posjeduje više od 225.000 publikacija .

“Fondovi i zbirke podijeljeni su u više odvojenih cjelina, a najvrednije se nalaze u posebnim fondovima. Najveća smo narodna biblioteka u Crnoj Gori. Posjedujemo građu iz gotovo svih oblasti stvaralaštva i raspoređena je prema stručnim standardima”, istakao je Burzanović. Vrijednost fonda, u kulturološkom smislu, je, kako je ocijenio, za naše prilike neprocjenjiva.

Biblioteka „Radosav Ljumović“, kako je kazao, posjeduje savremenu opremu za detekciju najmanjih koncentracija dima, a time i vatre.

Protivpožarni sistem u biblioteci redovno se kontroliše

“Svi depoi i prostori u kojima su smještene knjige pokriveni su protivpožarnim sistemom i standardnim sredstvima protivpožarne zaštite. Stručno i tehničko osoblje biblioteke upoznato je sa sistemima koji su instalirani i radnjama koje je potrebno preduzeti u slučaju eventualnog požara”, istakao je Burzanović.

Direktor biblioteke je kazao da se u svakodnevnom radu zaposleni pridržavaju uobičajenih mjera opreza koje važe za sve biblioteke.

“Mjere zaštite bibliotečke građe podrazumijevaju, pored ostalog, i ispravnu elektroinstalaciju. Prilikom rekonstrukcije naše zgrade kompletno je zamijenjena”, kazao je Burzanović.

Služba zaštite Glavnog grada, kako je istakao Burzanović, redovno kontroliše i servisira sredstva protivpožarne zaštite. Pored toga, Služba zaštite ima i poseban metod za gašenje požara u biblioteci, u slučajevima kada se zapale kompjuteri i u sličnim situacijama.

Komandir spasilačko - vatrogasne jedinice Službe zaštite Vidak Đelević objasnio je da vatrogasci za gašenje požara u bibliotekama koriste suva sredstva, kao što su CO2 - ugljen-dioksid i prah, koji ne ostavljaju tragove.

“Mi imamo ta sredstva, koja su veoma efikasna. Koriste se kad je požar u početnoj fazi, a ukoliko se proširi, gasimo pjenom ili vodom, ako vatra zahvati cijeli objekat”, kazao je Đelević.

Bonus video: