Reagense za test TORCH očekuju naredne sedmice

Prema njihovim riječima, zahtjev za ovim analizama ne traži samo kod trudnica, već i kod pacijenata sa drugim dijagnozama
75 pregleda 0 komentar(a)
Trudnica i doktor, Foto: Shutterstock
Trudnica i doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2015. 15:46h

Institut za javno zdravlje (IJZ) trebalo bi naredne sedmice da dobije reagense za test TORCH.

Iz Instituta su kazali da u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta trenutno nema dijagnostikume za TORCH.

"Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača dijagnostikume bi trebalo da dobijemo tokom sljedeće nedjelje. U okviru TORCH-a traži se najčešće 5 analiza, neki ljekari traže još neke dodatne analize", kazali su agenciji MINA iz Instituta.

Prema njihovim riječima, zahtjev za ovim analizama ne traži samo kod trudnica, već i kod pacijenata sa drugim dijagnozama.

Iz Instituta su objasnili da je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju Fonda za zdravstveno osiguranje dužan da obezbijedi sredstva za finansiranje zdravstvenih usluga, pa i za mikrobiološke dijagnostike koje se rade u Institutu za javno zdravlje.

"Institut za javno zdravlje je na osnovu zahtjeva kliničara napravio procjenu potreba za mikrobiloškim dijagnostikumima i sanitetsko potrošnim materijalom u visini od 800 hiljada eura na godišnjem nivou", navode iz Instituta,

Kako su objasnili taj novaj je tražen prilikom pravljenja budžeta od Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

"Međutim, 2014.godine je bilo odobreno 550 000 eura, a za 2015.godinu 600 000 eura. Kako smo obavijestili u više navrata nadležne institucije, ova sredstva su dovoljna samo za devet mjeseci", tvrde u Institutu.

Prema njihovim riječima, da bi prevazišli taj nedostatak Institut za javno zdravlje je prošle godine izdvojio skoro 50 hiljada eura iz sopstvenih prihoda, uradio sve da racionalizuje potrošnju dijagnostikuma, i u komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama insistirao na racionalnom slanju pacijenata na dijagnostiku.

"Uloženi napori su samo djelimično uspjeli da nadomjeste nedostajuće dijagnostikume, te se povremeno dešavalo, i dešavaće se, da se pojedine analize ne mogu odraditi", kazali su iz Instituta.

Grupa bolesti sa TORCH panela (između ostalog sifilis, hepatitis B i varičela zoster), bezazlena za ostale ljude, može se prijeneti putem krvotoka na plod bilo kada u toku devet mjeseci, ali je veoma opasna ako se trudnica zarazi u prvih pet mjeseci trudnoće.

Bonus video: