Dječji program neće biti žrtva finansija

Đrović, koji je glasao protiv programa televizije, ocijenio je da u komentarima TVCG nije dato objašnjenje zašto se sadržaji ne mogu prilagoditi manjinskim i većinskim zajednicama u svim segmentima informativnog programa, tako što bi se koristili prilozi sa titlom
0 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2015. 15:53h

Članovi Savjeta RTCG usvojili su danas ovogodišnje programsko - produkcione planove za radio, televiziju i portal te medijske kuće.

Član Savjeta Goran Đurović, koji je glasao protiv programa televizije, ocijenio je da u komentarima TVCG nije dato objašnjenje zašto se sadržaji ne mogu prilagoditi manjinskim i većinskim zajednicama u svim segmentima informativnog programa, tako što bi se koristili prilozi sa titlom.

“Da li su u pitanju problemi tehničke prirode ili ljudski resursi? Tražim da se za ovu redakciju osiguraju sredstva potrebna za rješavanje tehničkih problema i unapređenje ljudskih potencijala”, kazao je Đurović na sjednici Savjeta.

Direktorka RTCG Radojka Rutović ocijenila je da bi za taj posao trebalo da imaju do tri prevodioca, istakavši da nemaju ni mašinu za titlovanje.

Đurović je zahtijevao da, naročito u dnevnicima bude više priče o problemima osoba sa invaliditetom i da se jednom mjesečno emituju filmovi sa audio - deskripcijom za slabovide osobe.

“Nije usvojena sugestija da se uvede emisija posvećena problemima građana iz najugroženijeg sloja zajednice, a koja bi bila emitovana jednom mjesečno. Obim sportskog programa treba smanjiti u korist dječjeg i programa za srednjoškolce, studente i manjinske zajednice”, ocijenio je Đurović.

Rutovićeva je odgovorila da dječji program neće biti “žrtva finansija”, ističući da će za to obezbijediti sredstva iz budžeta namijenjenog za sport, informativu ili drugog dijela.

Članica Savjeta Dragana Tripković ocijenila je da televizija treba da ima polemičke emisije iz kulture, istakavši da bi trebalo preispitati i koncept informativnih emisija i kadrovsku strukturu kulturnog programa.

Nikola Vukčević je ocijenio da treba povećati broj reditelja i dramskih pisaca u televiziji, jer je “alarmantna stvar” da ima samo 10 reditelja i nijedan dramski pisac.

“Od toga su samo tri reditelja sa odgovarajućom stručnom spremom. Spreman sam da besplatno režiram jednu od emisija... ukoliko hoćete da se proizvodi program visoke vrijednosti”, kazao je Vukčević.

Milan Radović je kazao da bi zbog integracije albanskih manjinskih naroda trebalo otvoriti studio u Ulcinju, kao i istraživanje sa građanima o tome šta bi voljeli da gledaju na TVCG naredne godine.

Vukotić: Okuražiti studente da postavljaju provokativna pitanja

Član Savjeta Perko Vukotić zamjerio je što studenti koji u emisiji “U centar” treba da postavljaju pitanja djeluju uplašeno ili pitaju gosta ono što mu odgovara.

“To ostavlja utisak namještenosti... Treba ih okuražiti... Nađite način. Treba da postavljaju provokativna pitanja“, kazao je Vukotić.

Rutovićeva je odgovorila da se od studenata očekuje angažovanost, samim time što su pozvani u emisiju.

Bonus video: