ANB ostaje pri svome: Džomić nacionalno opasan

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je juče rekao da MUP samo prati zakon
0 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2015. 13:07h

Agencija za nacionalnu bezbjednost je ostala pri mišljenju da paroh podgorički Velibor Džomić predstavlja opasnost za državne interese, saopšteno je zvanično "Vijestima" iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova se juče obratilo Agenciji za nacionalnu bezbjednost u vezi sa članom 8 stav 1 tačka 5 Zakona o strancima koji propisuje da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti.

Agencija za nacionalnu bezbjednost je dostavila akt u kojem navodi da ostaje pri mišljenju koje je i ranije dostavljala MUP-u", navodi se u izjavi "Vijestima".

Upravni sud će u roku od pet dana odlučiti o Džomićevom zahtjevu za odobrenje boravka u Crnoj Gori do kraja postupka pred tim sudom, rekao je juče njegov predsjednik Branislav Radulović.

On je dodao da je, ukoliko se prihvati Džomićev zahtjev, pravna situacija jasna.

Džomićev zastupnik, advokat Zoran Piperović kazao je juče da je mišljenje ANB-a, na osnovu kojeg je MUP donio rješenje o protjerivanju, dato u upravnom postupku i da se ne može koristiti u drugom postupku:

"Ako bi ANB ponovo, i to po traženju MUP-a, radi eventualnog donošenja odluke da se Džomiću zabrani ulazak u Crnu Goru, kazao da je on nacionalno opasan, onda bi Konjević imao pravo i mogućnost da donese takvu odluku”, naveo je juče Piperović.

MCP: Mišljenje ANB nije ovjereno

Mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost nije ovjereno, a potpisano je od neovlašćenog lica, saopšteno je prethodno iz pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Oni su saopštili da su analizirali sve aspekte "nezakonite deportacije sveštenika Mitropolije Crnogorsko-Primorske, paroha podgoričkog protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića, koji je ne samo izazvao veliku pažnju javnosti nego i ogorčenje među sveštenstvom, vjernicima i građanima Crne Gore i šire."

"Pravni savjet je konstatovao da odbijanje da se izda dozvola za privremeni boravak u Crnoj Gori svešteniku Veliboru Džomiću i nezakoniti postupci koji su tim povodom vođeni jasno ukazuju da je riječ o diskriminaciji, a da je rešenje MUP-a ideološki i politički motivisano te da kao takvo nema uporište u ponašanju sveštenika Džomića i pravnim propisima Crne Gore.

Na ovaj zaključak upućuje činjenica da je MUP kao formalni osnov da Džomiću odbije zahtjev za boravak cijenio ”mišljenje ANB” koje nije ovjereno, a potpisano je od neovlašćenog lica. Javnost treba da zna da protiv sveštenika Džomića u toku njegovog dvadesetogodišnjeg boravka u Crnoj Gori nikada nije pokrenut nijedan sudski postupak kojim bi se dokazala bilo kakva njegova nezakonita djelatnost protiv države Crne Gore. Upravni sud je do sada svojim presudama tri puta ukidao rešenja MUP-a kao nezakonita, zbog toga što je stanovište Suda da akti ANB moraju biti obrazloženi, tj. da u njima mora biti navedena konkretna radnja ili aktivnost koja bi svešteniku Džomiću ili bilo kojem građaninu bila stavljena na teret", navodi se u saopštenju.

Pravni savjet tvrdi da odbijanje zahtjeva za privremeni boravak i "činjenica da je pri istom činjeničnom i pravnom osnovu došlo do poništaja konačnih rešenja drugostepenog organa MUP-a" ukazuje da je jedini zaključak da MUP ne poštuje sudske odluke.

"Postupanje MUP-a predstavlja i direktno kršenje međunarodnih konvencija, a posebno međunarodnih odredaba o spajanju porodice i poštovanju prava djece. Pred Upravnim sudom Crne Gore pokrenut je postupak izdavanja privremene mjere za odlaganje izvršenja rješenja o odbijanju zahtjeva za odobravanje privremenog boravka, do pravosnažnog okončanja spora. Velibor Džomić je do sada više puta iskazao poštovanje prema državi i njenim odlukama, čak i u slučaju izvršenja nezakonitog rešenja kojim mu je naloženo da hitno napusti Crnu Goru. Posebno je nedopustiv medijski pritisak koji se od strane MUP-a ovih dana vrši u cilju opravdanja donošenja nezakonitog rešenja.

Pravni savjet ukazuje da se u ovom slučaju ne radi samo o progonu sveštenika Velibora Džomića nego i da se se na isti način postupa i prema drugim sveštenicima i monasima Mitropolije Crnogorsko-Primorske i drugih Pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori. Ne treba gubiti iz vida da se progon pravoslavnog sveštenstva sprovodi u trenutku kada se pristupa pripremi novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Cilj progona se ogleda i u nedopustivom pritisku na Mitropoliju Crnogorsko-Primorsku koja je temelj istorijskog, državnog i sveukupnog indetiteta Crne Gore. Pravni savjet poziva izvršnu vlast da se prekine sa nezakonitom praksom progona pravoslavnih sveštenika u Crnoj Gori i time zaštiti ugled države Crne Gore i elementarna ljudska prava", zaključuje se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je juče rekao da MUP samo prati zakon u kom se navodi da ministarstvo ne može produžiti boravak onima koje ANB označi kao opasnost za državne interese, a da Džomić to pokušava da prikaže kao lični obračun.

Bonus video: