Istorija Crne Gore na markicama

”Pošta Crne Gore nema markica koliko i mi, kada im je potreban uvid u neki period poštanskog izdavavštva, obraćaju se nama. Crna Gora je jedan od osnivača Svjetskog poštanskog saveza, iako je među zadnjima štampala markice i druga zemlja u svijetu koja je izdala prigodnu markicu”
720 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2015. 19:17h

Filatelističko društvo Podgorice ima 32 člana, a u zbirkama čuvaju desetine hiljada poštanskih markica sa svih strana svijeta.

Za Crnu Goru, kako su istakli, donijeli su više od 30 medalja sa takmičenja i prvu u nezavisnoj Crnoj Gori, četiri dana poslije obnove nezavisnosti.

Medalju su donijeli sa takmičenja u Vašingtonu. Sada skupljaju samo markice iz Crne Gore i to od 1874. godine kada je izdata prva naša markica sa likom knjaza Nikole.

”Pošta Crne Gore nema markica koliko i mi, kada im je potreban uvid u neki period poštanskog izdavavštva, obraćaju se nama. Crna Gora je jedan od osnivača Svjetskog poštanskog saveza, iako je među zadnjima štampala markice i druga zemlja u svijetu koja je izdala prigodnu markicu”, kazao je sekretar društva Boško Đurković.

Međutim, naglasio je, sve crnogorske markice štampane su van Crne Gore, što je i danas slučaj.

Filatelističko društvo Podgorice osnovano je 1952. godine, stalno mijenjaju mjesto okupljanja, jer nemaju svoje prostorije. Promijenili su 18 lokacija, a trenutno borave u prostorijama Kluba radio amatera.

“Jedno vrijeme okupljali smo se i u parku, sada kada bi ostali u ovim prostorijama bila bi to odlično”, kazao je Đurković.

Godinama su tražili od gradonačelnika i države da im obezbijede prostorije u kojima bi mogli izložiti markice, za koje kažu da predstavljaju odraz istorije i kulture Crne Gore.

”Nadamo se da će novi gradonačelnik imati više sluha nego prethodni i da će nam omogućiti da dobijemo prostorije, tako bi imali sve što nam je potrebno u pripremi za takmičenja na kojima popularizujemo zemlju. Prostorija nam treba i zbog omogućavanja svim građanima da se upoznaju sa filatelijom”, kazao je predsjednik FD Podgorica Mihailo Radičević. Đurković je istakao da kada bi filatelisti iz inostranstva željeli da ih posjete, morali bi ih voditi kućama da bi ih upoznali sa zbirkama. Tokom godine ponude dolaze sa svih strana svijeta.

”Mnogi nas filatelisti poziva, žele da se upoznaju sa onim šta mala zemlja kao naša ima od svojih prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti i ponuda, naravno sve to kroz markice naše zemlje. Ali da bi se odazvali pozivima, potrebno nam je mjesto gdje bi mogli da pravimo posebne zbirke za takva takmičenja”, kazao je Đurković.

Nekada predavali u školama, danas djecu to ne interesuje

“U saradnji sa Poštom Crne Gore, neko vrijeme održavali smo edukativna predavanja u školama kao bi đake upoznali sa ovim hobijem i sa istorijom Crne Gore, međutim to je bilo kratkotrajno putešestvije kroz škole, kazao je Radičević”.

Najstariji član Zeko Efović, koji se već 50 godina bavi tim hobijem, kazao je da danas djecu više interesuju sličice fudbalera nego markice”.

“Tražio sam markice i po kontejnerima samo da bi došao do njih”, dodao je Efović.

Posljednja izložba 2008.

Posljednju nacionalnu izložbu imali su 2008. godine. ”Imamo što za ponuditi, ali nemamo mogućnosti da to prikažemo”, kazali su iz društva. Neke poštanske markice danas dostižu milionske cijene na aukcijama. “Vrijednost markice se definiše tiražom, zbog čega neke zemlje namjerno puste u opticaj one sa malim tiražom.

Dosta malih zemalja poput Vatikana, Lihtenštajna ili San Marina izdaju markice u turističke svrhe, što je značajan priliv novca”, navode filatelisti. Podgorički filatelisti sarađuju sa svim iz regiona i sa nekim inostranim društvima, iz Melburna, Izraela, Holandije.

Galerija

Bonus video: