SOBNOR i UBR-90 traže jedinstven model finansiranja iz državnog budžeta

497 pregleda 0 komentar(a)
SUBNOR, SOBNOR, Branislav Ljumović, Foto: Screenshot (YouTube)
SUBNOR, SOBNOR, Branislav Ljumović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.02.2015. 12:43h

Savez organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR) i Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore (UBR-90) podnijeli su zahtjev Vladi Crne Gore da obezbijedi ravnopravan status boračkih organizacija na način što će izraditi jedinstven model njihovog finansiranja iz državnog budžeta.

iz tih organizacija podsjećaju da krajem prošle godine u Skupštini Crne Gore nije prošao Predlog zakona o finansiranju organizacija boraca Crne Gore, koji su podržali SOBNOR i UBR-90, a usprotivio se Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore (SUBNORA) i Vlada Crne Gore svojim Mišljenjem dostavljenom Skupštini, kojim je tvrdila da u pravnom sistemu već postoje pravne pretpostavke za odgovarajuća finansiranja organizacija boraca".

"Odmah potom pokazalo se da je vladina tvrdnja neutemeljena i da se nastavlja sa praksom neosnovanog povlašćivanja SUBNORA koji je Zakonom o budžetu Crne Gore za 2015. godinu dobio 110.000 eura, dok SOBNORA i UBR-90, po osnovu tog zakona i Zakona o igrama na sreću, nijesu dobili ni centa. Šta će biti sa protivrječnim predlogom iz vladinog Mišljenja „da bude razmotren model objedinjavanja organizacija boraca u Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore“, a što bi navodno omogućilo „da se sve organizacije boraca finansiraju već postojećim modelom finansiranja“, ostaje da se vidi", navodi se u saopštenju SOBNOR i UBR-90, koje potpisuju Branislav Ljumović i Radan Nikolić.

SUBNORA je, kako navode, osnovan 2000. godine i nikada nije registrovan pod nazivom Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore, zbog čega osnov za budžetsko finansiranje SUBNORA ne može biti Zakon o finansiranju Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore iz 1991. godine.

"Uprkos tome, SUBNORA je godinama priključen na direktno budžetsko finansiranje pri čemu se, osim prekida budžetskog finansiranja i nasilnog izbacivanja iz prostorija za rad SOBNOR uz upotrebu policije, nije prezalo ni od unošenja netačnog naziva SUBNORA u rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave. Naime, suprotno Rješenju Ministarstva pravde iz maja 2000. godine, kojim je uvažen zhtjev nevladinog udruženja naziva Savez boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore za upis u Registar nevladinih udruženja, u Rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave o promjeni naziva tog udruženja u SUBNORA iz juna 2008. godine, pogrešno je unešeno da je predthodni naziv bio Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore", navodi se u saopštenju SOBNOR i UBR-90.

Bonus video: