BESJEDA SA POZNATOM NARACIJOM

Amfilohije: Džomića progone "bezbožni Montenegrini", ne Crnogorci

"Nijesu prvi – takvi su bili i njihovi prethodnici. Oni su duhovna djeca onih koji su ubili Mitropolita crnogorskog i primorskog Joanikija"
0 komentar(a)
Beograd, protest, Amfilohije, Velibor Džomić, Foto: Betaphoto
Beograd, protest, Amfilohije, Velibor Džomić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.02.2015. 19:43h

Mitropolit cnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Velibora Džomića ne progone Crnogorci, već "bezbožni Montenegrini, koji misle da mogu na progonu Crkve Hristove i na raspeću onih koji njoj služe da stvore budućnost Crne Gore."

"Nijesu prvi – takvi su bili i njihovi prethodnici. Oni su duhovna djeca onih koji su ubili Mitropolita crnogorskog i primorskog Joanikija i sa njim preko stotinu sveštenika Mitropolije crnogorske, prethodnika oca Velibora i ostalih sveštenika koje je Bog podario da u ovo naše vrijeme služe Bogu i rodu, da ovdje propovijedaju ime Hristovo i nastavljaju djelo svetih apostola u Crnoj Gori. Zato treba da se pomolimo da Gospod utvrdi Crkvu Njegovu, kojoj ni vrata pakla neće odoljeti, a kamo li obezboženi Montenegrini i njima slični u ovome svijetu. I da se pomolimo i za naše pokajanje, ali i za pokajanje tih naslednika boljševičko-titoističkih bezbožnika, koji su mislili da će ubistvom Svetog Joanikija i sveštenstva uništiti Crkvu Božiju u Crnoj Gori", kazao je Amfilohije u besjedi u manastiru Dajbabe. On je poručio da je crkva neuništiva i nepobjediva, a "goniteljima Crkve" poručio da "ne mogu oni svojom zlobom, svojom mržnjom i svojim bezbožništvom uništiti Crkvu Božiju. Oni samo brukaju sami sebe, brukaju Crnu Goru." "Nije u pitanju samo Velibor Džomić nego i drugi sveštenici. Sjetite se Siniše Smiljića, sudili su Aleksandru Papiću. Sjetite se sedmorice sveštenika iz Pljevalja. Sada je došlo vrijeme da su Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale pravoslavne eparhije u Crnoj Gori za sadašnju vlast zakonski nepostojeće! Tako tvrde ti novopečeni drugovi koji ponovo Crnu Goru pretvaraju u ”besudnu zemlju”. I tvrde da one sada treba da se registruju kao novoosnovane vjerske zajednice. Sigurno, poštujemo mi zakone države, ali zakon iz 1977. godine, na koji se oni pozivaju, to ne kaže.

Prema tome, ne mogu na tom zakonu oni da zasnivaju svoje progone sveštenstva i naroda pravoslavnoga iz Crne Gore, jer tamo piše da su novoformirane vjerske zajednice dužne da se registruju u roku od petnaest dana kod, ne znam, obližnje policijske stanice", kazao je Amfilohije.

On je Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazvao "dedeićevskom sektom" i kazao da ona stvara "lažnu vjeru".

"Ono što se zasniva na ideologijama prolaznim, od danas do sjutra, ono traje pet godina, deset, pedeset... Titoizam je kod nas, i sami znate, trajao pedesetak godina, boljševizam u Rusiji sedamdeset... Međutim, danas nemaju ni traga, ali imaju novi izdanci te bezbožne ideologije. Jedan od tih izdanaka jeste upravo ova ideologija montenegrinska. Nije to crnogorska ideologija, to treba da budemo načisto. Jer, Crnogorci su znali kome Bogu služe i kome se klanjaju, makar Crnogorci Svetoga Petra Cetinjskoga, Svetoga Petra Drugog Lovćenskoga Tajnovidca, Kralja i gospodara Crne Gore Nikole Petrovića, Joanikija sveštenomučenika, Simeona Dajbabskog Cetinjanina... Oni su znali kome Bogu služe i kojoj Crkvi pripadaju", kazao je Amfilohije. On je kazao da ne zna zašto i njega ne prognaju, kad je očigledno nepoželjan u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas