Preminuo Vasilije Labudović, pokretač "apoteke na točkovima"

Nakon penzionisanja posvetio se alternativnoj medicini i proučavanju ljekovitih svojstava biljaka, voća, povrća i domaćih proizvoda i autor je više knjiga iz te oblasti
207 pregleda 1 komentar(a)
Vasilije Labudović, Foto: Privatna arhiva
Vasilije Labudović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.02.2015. 11:12h

Danas je u Beranama u devedeset drugoj godini preminuo Vasilije Labudović, magistar farmacije u penziji i prvi diplomirani farmaceut u Gornjem Polimlju.

Čika Vaso, kako su ga Beranci zvali, rođen je daleke 1923. godine u uglednoj starogradskoj porodici Milutina Labudovića koja je dala više učesnika partizanskog pokreta.

Njegov brat Stevan – Šćepo, bio je lični fotograf Josipa Broza Tita, kao i hroničar alžirske revolucije.

Poslije učešća u ratu 1941. – 1945. godine, Vasilije je studirao i diplomirao farmaciju u Beragradu. Vratio se potom u svoje rodno Berane i dugi niz godina bio upravnik u to vrijeme jedine gradske apoteke.

U jednom periodu je pokrenuo nadaleko poznate akcije "apoteka na točkovima" i "hitan lijek" dobavljajući pacijentima rijetko dostupne medikamente iz najudaljenih krajeva biše Jugoslavije.

Nakon penzionisanja posvetio se alternativnoj medicini i proučavanju ljekovitih svojstava biljaka, voća, povrća i domaćih proizvoda i autor je više knjiga iz te oblasti. Za svoj rad na temu ljekovitih svojstava poznatog crnogorskog napitka jardum dobio je i prestižnu međunarodnu nagradu na sajmu u Italiji.

Za Italiju ga je vezivalo i čvrsto prijateljsto sa preživjelim Garibaldincima i njihovim porodicama, koje je dovodio u Berane da posjete grobove onih koji su poginuli u ovom kraju boreći se u Drugom svjetskom ratu se strani partizana.

Mediji su o čika Vasu često pisali, raznim povodima.

Vasilije Labudović biće sahranjen sjutra na Gradskom groblju u Beranama.

Bonus video: