Ivanović najavio da će sudski goniti Striković

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore je, kako navodi Striković, od svoje prve sjednice koja se bavila predlogom liste kandidata za članove Savjeta AEM, pokrenuo pitanje konflikta interesa Darka Ivanovića
114 pregleda 0 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2015. 17:02h

Darko Ivanović iz Građanske alijanse najavio je da će sudski goniti Slavicu Striković iz Ženske akcije, nakon što se tužilaštvo pozabavi prijavom protiv njega.

Striković je podnijela krivičnu prijavu i privatnu tužbu protiv Darka Ivanovića zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave.

"U vašem obraćanju medijima potkralo se pet neistina zbog kojih ću ja vas da sudski gonim, čim se tužilaštvo pozabavi vašom prijavom, i svi sudovi svijeta. Prosto, nikako ne možemo biti na istoj ljestvici kada su mediji i vaše "iskustvo" u njima ni za 18 života, ne preporučujem da igrate na tu kartu kada ste mi protivkandidat ili kada me prozivate. To su uostalom i procijenili i poslanici, i pored svog pritiska kojim ih izlažete. Doduše, medijski ste uspjeli u jednom: kada ste bili u Savjetu RTCG, van mandata i realnih prava, da utičete na rukovodstvo RTCG, i pritiscima od strane Vas i kolege - moje autorstvo silom prebacite na pomenutu Agenciju, prekrajajući tadašnji Ugovor. Sada Agencija ovim ugovorom štiti moja prava. No, napade na istu nastavio je Vaš kolega, tako da se "bitka" protiv Robin Huda u RTCG, nastavlja.

Još jednom- sa Agencijom N gage ne potpisujem bilo šta, niti primam ikakvu apanažu, niti imam prava da u njeno ime potpisujem bilo šta. Ona je okvir iz kojeg štitim svoje autorsko djelo. I od ovakvih napada. Ostalo ću ostaviti za tužilaštvo, nije zanimljivo da sve otkrivam. Takođe, sem ugovora RTCG morali ste da imate još dokumenata prije nego se zaletite u ovakvo nešto, ali sam ih Skupštini obezbijedio ja, kao i sve dopune, da bi odagnao svaku moguću sumnju. Za javno prepucavanje od mene dosta, čekajmo odluke sudskih organa", naveo je Ivanović u reagovanju.

Striković je navela da je ona direktno oštećena zbog kršenja zakona.

"Zbog očiglednog kršenja člana 17 Zakona o elektronskim medijima i davanja izjave da nije u konfliktu interesa, na način koji je doveo u zabludu članove Administrativnog odbora, ali i poslanike u Skupštini Crne Gore, protiv Darka Ivanovića sam podnijela krivičnu prijavu i privatnu tužbu za krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl. 412 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, sa nedvosmislenim pojašnjenjima kršenja zakona, na način da sam njegovim činjenjem direktno oštećena, kao i ostali kandidati za člana Savjeta Agencije za elektronske medije", navodi se u saopštenju Striković.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore je, kako navodi Striković, od svoje prve sjednice koja se bavila predlogom liste kandidata za članove Savjeta AEM, pokrenuo pitanje konflikta interesa Darka Ivanovića.

"Od RTCG je dobijen odgovor u vidu Ugovora RTCG i Agencije Media N Gage, čiji je ovlašćeni predstavnik i osnivač u 100% udjelu Darko Ivanović, što potvrđuje Registar CRPS. U istom ugovoru, u članu 1 stoji da se njime regulišu pitanja organizacije, koprodukcije i realizacije emisije Robin Hud, u članu 5 da pomenuta Agencija pokriva troškove zarade urednika i tri novinara, a u članu 7 da ista Agenija uzima 50% od naplaćenog oglašavanja tokom emitovanja emisije. Dakle, ovim Ugovorom je očigledno potvrđeno kršenje člana 17 Zakona o elektronskim medijima, koji precizno definiše konflikt interesa "Članovi Savjeta ne mogu biti: …vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, zaposleni, lica pod ugovorom i sl, koji imaju interesa u pravnim licima koja se bave djelatnošću proizvodnje, emitovanja i/ili distribucije radijskog i/ili televizijskog programa ili drugih AVM usluga i sa njima povezanim djelatnostima (oglašavanje, elektronske komunikacije i sl). Dosljedno tumačenje istog člana Zakona pokazuje da je Darko Ivanović isti član prekršio po još jednom osnovu: pripada organu upravljanja (član Borda direktora) nevladine fondacije Građanska alijansa, koja u trenutku kad je Ivanović predao izjavu da nije u konfliktu interesa u svom godišnjem izvještaju za 2013. naglašava ... ''TV emisija Robin Hud, naš primarni medijski proizvod…'", navodi se u saopštenju Striković.

Ona je kazala i da nije kandidatkinja Koalicije "Saradnjom do cilja".

"Od 18 podrški koje sam dobila, a koje je Administrativni odbor ocijenio validnim, samo dvije organizacije pripadaju Koaliciji, koja ukupno ima 94 članice. Članice Koalicije daju podršku kandidatima po sopstvenom nahođenju, a jedna od članica iste Koalicije je podržala i Ivanovića i to mu nije smetalo. Mojih 18 podrški NVO je više od zbira svih ostalih kandidata, ali ni 17 godina iskustva sa i u medijima nije bilo dovoljno da se nađem na listi predloga kandidata za članove Savjeta AEM, iako je zakon jasno definisao i rangirao kriterijume za izbor kandidata", navodi se u saopštenju Striković i dodaje da bi "suština trebalo da bude ’da svaki izbor člana regulatornog tijela bude bez sumnje, zasnovan na odsustvu indikatora konflikta interesa, kakav je u ovom slučaju poslovni ugovor Ivanovićeve firme sa RTCG’".

"Тako je u vezi ovog slučaja izjavila Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava. Sasvim je jasno da poslanici sada imaju priliku da pokažu da li su za vladavinu prava i dosljednu primjenu zakona, koji je u ovom slučaju vrlo precizan i ne ostavlja prostor za drugačije tumačenje", kazala je Striković.

Bonus video: