NVO kritikuju statut UCG: Trasiran put u centralizam

Vujović je upozorio da akademsko osoblje više nema većinu u UO UCG, pojasnivši da imaju samo šest od ukupno 15 članova
6 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2015. 19:21h

Novi Statut Univerziteta Crne Gore uvodi niz kontroverzi i slabi nivo demokratičnosti u odlučivanju i potencijalno ograničava profesionalni razvoj ustanove, ocijenila je direktorka CGO Daliborka Uljarević.

Ona je ocijenila da Vlada nije smjela da usvoji odredbu po kojoj će fakulteti izdvajati 45 procenata od prihoda od školarina u kasu UCG, umjesto dosadašnjih 20, jer ih to demotiviše da ulažu u razvoj.

“Ako je namjera bila da se nađe odgovor na finansijske probleme u kojima se UCG hronično godinama nalazi, onda je trebalo pristupiti racionalnijem budžetu za 2015. Na ovaj način, postojeća uprava UCG ne pokazuje raskid sa dosadašnjim nedomaćinskim trošenjem sredstava i neodgovornim trošenjem novca”, kazala je Uljarevićeva,podsjetivši da su iz CGO, ali i mnogi iz akademske zajednice, imali mnogo primjedbi na dokument dok je bio u fazi nacrta.

Pored 45 procenata prihoda od školarina, fakulteti će u zajedničku kasu izdvajati i 10 odsto od prihoda zarađenih na tržištu, predviđeno je Statutom usvojenim prekjuče.

Uljarevićeva je ocijenila da je sporan i način izbora rektora, jer bi na čelo UCG mogao doći i redovni profesor koji je angažovan na drugom univerzitetu.

Predsjednik UO NVO CEMI Zlatko Vujović smatra da je novi Statut novi korak ka centralizaciji:

“Prethod na uprava je UCG dovela u haotično stanje, te je bilo potrebno uvođenje reda. Međutim, pretjerano dovođenje u red može ugroziti akademske slobode i autonomiju”.

Profesori ne kontrolišu UCG

Vujović je upozorio da akademsko osoblje više nema većinu u UO UCG, pojasnivši da imaju samo šest od ukupno 15 članova.

“Paralelno sa tim je povećan broj predstavnika osnivača, odnosno Vlade, sa tri na pet. Sagledavajući promjenu strukture UO, zajedno sa isključivanjem Senata, kao i vijeća fakultetskih jedinica iz procesa predlaganja, odnosno glasanja na Senatu o kandidatima za rektora, možemo reći da je kontrola nad UCG uzeta iz ruku akademskog osoblja”.

Vujović je ocijenio da jevođenje UCG uvijek bilo predmet partijskih dogovora, a glasanje akademskog osoblja pod velikim uticajem vladajućih partija.

Bonus video: