Osnovan udruženje u čast vladike Save Kosanovića

Sava Kosanović, koji je rođen na Savin dan 1839. godine u selu Miljanići, u Banjanima, umro je 1903.godine u Ulcinju, gdje je živio nakon progona austro-ugarskih vlasti iz Sarajeva. Sahranjen je u crkvi Sv. Nikole u Ulcinju
432 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2015. 14:32h

U Nikšiću je danas osnovano Udruženje Banjana i Rudinjana „Vladika Sava Kosanović“, a za predsjednika je izabran Branislav Baćović.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, jedan od pokretača inicijative da se pomenuto udruženje osnuje, kazao je da je mitropolit dabrobosanski Sava Kosanović bio veliki „duhovnik, nacionalni radnik, čovjek visoke kulture i velikih pregnuća, stradalnik i izgnanik, veliki narodni dobrotvor, i kao takav svima prirastao za srce“.

Izrazio je nadu da će Udruženje, nošeno mudrošću mitropolita Save, postaviti dostižne ciljeve i imati kontinuitet u radu, ali da će ono i doprinijeti okupljanju Banjana i Rudinjana, s obzirom da se veliki broj njih iselio, i pomoći da se rođaci, kumovi, prijatelji i komšije ne zaborave.

Predložio je da se svake prve sedmice u februaru služi pomen mitropolitu, pošto je on preminuo u februaru 1903.godine, i da se toga dana sastanu članovi novoosnovanog Udruženja.

Predsjedavajući Skupštine dr Vojislav Miljanić kazao je da se nada da će Udruženje, koje sjedinjuje članstvo nekadašnje tri kapetanije, a kasnije opštine, smoći snage da stvori odgovarajuće uslove za rad radi“ potpunijeg izučavanja i rasvjetljavanja prošlosti ovog nedovoljno izučenog područja, uz stalnu brigu o unaprjeđivanju kulture u svim oblastima na banjsko-rudinskim prostorima“.

Skupštinu, kojoj je prisustvovalo njih preko stotinu, otvorio je prof. Veselin Matović. Usvojen je Statut, donijeta je odluka o izdavanju časopisa „Ljetopis Banjana i Rudinjana“, a izabrani su Izvršni odbor i Savjet Udruženja.

Prije Skupštine Joanikije je, sa brojnim sveštenstvom i monaštvom, služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Sv. Vasilija Ostroškog, u okviru koje je služen i pomen Kosanoviću. Pomen je održan i na grobu mitropolita, pored crkve Sv. Petra i Pavla.

Sava Kosanović, koji je rođen na Savin dan 1839. godine u selu Miljanići, u Banjanima, umro je 1903.godine u Ulcinju, gdje je živio nakon progona austro-ugarskih vlasti iz Sarajeva. Sahranjen je u crkvi Sv. Nikole u Ulcinju.

Tačno na stogodišnjicu od smrti obavljen je prenos njegovih kosti u Nikšić. Time je ujedno ispunjen i njegov testament u kome stoji da se od 3.000 fiorina u Nikšiću, kod crkve Sv. Petra i Pavla, ako Gospodar dozvoli, napravi grobnica u koju bi se prenijeli njegovi zemni ostaci iz Ulcinja.

Od mitropolita Kosanovića sačuvan je žezal u Staroj sarajevskoj crkvi, srebrna čaša na Cetinju i jedan štap u manastiru Ostrog na kome piše: „Štap je drvo sa rijeke Jordana, držaljka grana mavrijskog duba, podaren mitropolitu Savi od igumana Sv. Save Osvećenog u Palestini 1885. godine.”

Galerija

Bonus video: