Rožaje: Borci ostali bez svojih prostorija

Iz kabineta predsjednika Opštine tvrde da je SUBNOR preseljen, a ne izbačen iz kancelarije
140 pregleda 4 komentar(a)
SUBNOR, Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
SUBNOR, Rožaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.02.2015. 17:56h

Rožajski ogranak SUBNOR- a, koji broji oko 260 članova, izbačen je prije desetak dana iz kancelarije, u zgradi lokalne uprave, koju su koristili duže od decenije. Nakon renoviranja prostora, kancelariju će koristiti novoimenovani potpredsjednici Opštine.

Borci su iseljeni, bez znanja, tokom pretprošlog vikenda, a kada su u ponedeljak došli naišli su na zaključanu kacelariju. Objašnjeno im je da će ubuduće boraviti u novom improvizovanom prostoru na kraju hodnika gdje im je neko već premjestio stvari. Očevici tvrde da su članovi udruženja boraca i antifašista tada bili vidno razočarani, a da je bilo i onih koji su zaplakali zbog takvog postupka nove vlasti.

Predsjednik rožajskog SUBNOR-a Rizo Muković je pokušao da opravda takvu odluku.

„Mi jesmo starija generacija u kojoj ima narodnih heroja koji su učestvovali u oslobađanju i izgradnji ove zemlje. To zaslužuje poštovanje, a ne poniženje. Nove generacije o tome malo znaju, imaju neke druge ciljeve i vrijednosti. Valjda im je zbog toga bila bitnija kancelarija od našeg osjećanja“, rekao je Muković, koji je dodao da članovi SUBNOR-a uživaju ogromno poštovanje od naroda i da je to jedino važno.

Ponosni sin oca koji je bio komandant u NOR-u, a kasnije i predsjednik rožajskog sreza, Muković je istakao da će antifašisti i bivši borci , i ako potpuno ostanu bez kancelarije, dostojanstveno slijediti vrijednosti za koje su se borili njihovi preci.

„Radićemo pošteno i savjesno i voditi računa da sačuvamo autoritet koji decenijama imamo. Svaki dan ispraćamo po jednog od nas, ubrzo nas neće biti. Žalim ako nova pokoljena ne budu znala cijeniti našu borbu. Lično bih svašta mogao da uradim kako bih popravio naš status, nikako nešto čime bih nas bacio pod noge“, rekao je Muković.

Iz kabineta predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića su kazali da je SUBNOR, zbog potreba lokalne uprave, premješten a ne izbačen.

„Sa predstavnicima SUBNOR-a se razgovaralo duže od tri mjeseca i svakako su informisani o premještaju. Mislimo da će nove kancelarije ispunjavati osnovne potrebe SUBNOR-a, s obzirom da oni kancelarije koriste povremeno, a za sve njihove aktivnosti i sjednice odbora mogu koristiti, kao i mi, prostorije Centra za kulturu.“

Bonus video: