Nikšić: Srednjoškolce najviše interesovalo kako dobiti indeks u Austriji

Srednjoškolci do sada razgovarali sa 19 ambasadora
0 komentar(a)
Johan Frulih, Foto: Svetlana Mandić
Johan Frulih, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.02.2015. 18:13h

Nikšićke srednjoškolce, koji su juče razgovarali sa Johanom Frulihom, ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, najviše je interesovala mogućnost studiranja u Austriji, zemlji gdje od 370 hiljada studenata, njih 90 hiljada su stranci.

„Osnovni uslovi su poznavanje engleskog, ali i njemačkog jezika. Neophodno je i da dobiju pristupnicu Univerziteta gdje žele da studiraju, a naravno i da imaju novac za život. U Austriji, uglavnom u Gracu, studira nekoliko stotina studenata iz Crne Gore“, kazao je Frulih tokom „Ambasadorskog sata“, aktivnosti koju organizuje „Alfa centar“.

On je objasnio da austrijska ambasada ne omogućava stipendije, ali da je spremna da pruži sve neophodne informacije, kao i da veoma dobru saradnju ima sa Filozofskim fakultetom gdje postoji studijski program za njemački jezik.

Iako su Austrijancima najzanimljivije turističke destinacije Španija, Italija, Turska i Grčka, godišnje njih oko 15 hiljada dođe i u Crnu Goru.

„U Austriji jednako vode računa i o zimskom i ljetnjem turizmu. Zanimljivo je da tokom septembra našu zemlju posjeti veliki broj Arapa sa nadom da će pasti kiša. Turistički radnici im tada uključe žičare kako bi otišli do vrha planine odakle počinje staza i presrećni su ako pronađu snijeg. To je za njih prava atrakcija koja se u Austriji dobro naplaćuje“, kazao je Frulih.

Tokom jednočasovnog predavanja nikšićki studenti su se bolje upoznali sa Austrijom, njenom istorijom, turizmom i kulturom, a ambasador Fulih je pohvalio saradnju sa „Alfa centrom“

Bonus video: