Ivanović: Tako vam je kad razbijate monopole

„Zato peti put apelujem na javnost, poslanike i medije da ne podlegnu pod parnim valjkom konstantnog izvrtanja fakata“
120 pregleda 0 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2015. 14:25h

Član Savjeta Agencije za elektronske medije(AEM), Darko Ivanović rekao je da je Administrativnom odboru crnogorske Skupštine poslao odgovore na sve nedoumice povodom njegove kandidature. Ivanović je kazao da se pridružuje apelu Koalicije Saradnjom do cilja da Administrativni odbor ne odlučuje, kako je rekao, „po babu i po stričevima“. „Taksativno sam poslao set odgovara na sve moguće i nemoguće nedoumice povodom moje kandidature. I nijesam toliko drzak da javno vršim pritisak na poslanike, već samo apelujem da obrate pažnu na dokumentaciju i argumente“, poručio je Ivanović. On je dodao da Savjet AEM nije htio da ih uvaži, pa poslanici imaju obavezu na dodatan fokus. Kako je Ivanović naveo u saopštenju, Koalicija ima pravo da se ljuti jer njihov član i kandidat nije prošao na izboru za člana AEM i „da traži sve moguće znane i neznane načine na koje je navodno obmanut najviši zakonodavni organ u državi“. „Zato peti put apelujem na javnost, poslanike i medije da ne podlegnu pod parnim valjkom konstantnog izvrtanja fakata“, poručio je Ivanović. Prema njegovim riječima, činjenica da u Savjetu koji je odlučivao o inicijativi za njegovo razrješenje sjedi i glasa član Koalicije i nije toliko bitna koliko je evidentna konstantna potreba da se „samo, jedino i uvijek u svim tijelima u kojima se mogu kandidovati članovi nevladinih organizacija (NVO) nađu samo, konstantno i jedino članovi pomenute Koalicije“. Ivanović smatra da je prošao, prije svega, zbog visokih profesionalnih referenci. „Ali očigledno nijesam smio proći. I zbog toga je upaljen parni valjak. Tako vam je to kad razbijate monopole“, zaključio je Ivanović.

AEM pokrenuo postupak

Savjet Agencije za elektonske medije (AEM) pokrenuo je postupak za razrješenje, člana tog tijela Darka Ivanovića zbog, kako je saopšteno iz Koalicije nevladinih organizacija Saradnjom do cilja, konflikta interesa.

Koalicija je pozdravila odluku Savjeta AEM, navodeći da je sada skupštinski Administrativni odbor odgovoran za primjenu i poštovanje zakona.

"Nadamo se da će poslanicima primjena zakona biti jedini kriterijum u donošenju odluke o razrješenju člana Savjeta AEM i da će zanemariti sve druge lične i partijske interese“, naveo je predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO – Saradnjom do cilja, Goran Đurović.

On je podsjetio da su sredinom januara uputili zahtijev Savjetu AEM da pokrene postupak razrješenja Ivanovića u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima.

Kako se navodi u saopštenju Đurovića, Skupština je sredinom decembra prošle godine većinom glasova potvrdila listu kandidata za članove Savjeta AEM, čime je Ivanović postao član tog tijela.

Đurović je kazao da je Zakonom precizirano da postupak razrješenja člana Savjeta pokreće radno tijelo Skupštine zaduženo za imenovanja ili Savjet AEM.

"U članu 33 istog zakona propisano je da će Skupština razriješiti člana Savjeta i imenovati drugog, ukoliko se utvrdi da je prilikom imenovanja dao o sebi netačne podatke ili je propustio da iznese podatke i okolnosti koji su bitni za imenovanje”, kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, u postupku prijavljivanja na javni poziv Ivanović je dostavio Administrativnom odboru izjavu da nije u sukobu interesa, propisanim članom 17 Zakona o elektronskim medijima, i time doveo u zabludu njegove članove.

"Ivanović je istovremeno u poziciji da njegova organizacija, Agencija Media n-gage, učestvuje u proizvodnji emisije Robin Hud u kojoj je još i autor, i urednik i da kao član Savjeta AEM donosi odluku o eventualnim prigovorima gledalaca o kršenju zakonskih normi i profesionalnih standarda u sopstvenoj emisiji”, saopštio je Đurović.

On je ponovio da je to u suprotnosti sa članom 17 Zakona o elektronskim medijima koji propisuje konflikt interesa i navodi da članovi Savjeta ne mogu biti vlasnici udjela, članovi organa upravljanja, zaposleni, lica pod ugovorom, koji imaju interesa u pravnim licima koja se bave djelatnošću proizvodnje, emitovanja i distribucije radijskog i televizijskog programa ili drugih AVM usluga i sa njima povezanim djelatnostima.

Bonus video: