Ojačati mehanizme za razmjenu mladih u regionu

U mreži mladih za ljudska prava smatraju da bi program trebalo da animira vlade država regiona da podrže osnivanje tijela za razmjenu mladih, sa ciljem da se doprinese smanjivanju predrasuda među postkonfliktnim generacijama
1 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.02.2015. 18:34h

Vlade država u regionu treba da se posvete otvaranju zvaničnih kanala komunikacije među mladima, koji bi uključivali razmjenu između osnovnih i srednjih škola, univerziteta, umjetnika, sportista i aktivista nevladinog sektora, smatraju u regionalnoj mreži mladih za ljudska prava.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović razgovarao je danas sa predstavnicima regionalne mreže mladih za ljudska prava, koji su mu predstavili inicijativu za institucionalizaciju programa razmjene mladih u državama Zapadnog Balkana.

Husović se saglasio da je nepohodna veća mobilnost mladih među zemljama u regionu, ali i unutar samih država.

“On je pružio punu podršku osnivanju ovakvog programa i dodao da će pomoći u obezbjeđivanju budžetskih sredstava za program razmene u sledećoj godini”, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je zaključeno da je poželjno iskoristiti dobrosusjedske odnose koje Crna Gora njeguje sa svim državama u regionu, kako bi ta inicijativa naišla na podršku i u drugim državama.

U mreži mladih za ljudska prava smatraju da bi program trebalo da animira vlade država regiona da podrže osnivanje tijela za razmjenu mladih, sa ciljem da se doprinese smanjivanju predrasuda među postkonfliktnim generacijama.

Predstavnici Inicijative iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Crne Gore govorili su o svom desetogodišnjem iskustvu prekograničnog povezivanja mladih i iznijeli probleme koje su uočili u njihovoj komunikaciji u regionu.

“Ti problemi, prema njihovoj ocjeni, najefikasnije se mogu riješiti ako bi se vlade u regionu posvetile otvaranju zvaničnih kanala komunikacije među mladima, koji bi uključivali razmjenu između osnovnih i srednjih škola, univerziteta, mladih umjetnika, sportista i aktivista nevladinog sektora”, zaključuje se usaopštenju.

Bonus video: