Ne može se živjeti samo od sezone: Izdaje apartmane i drži farmu koza

Jančić kaže da je zaleđe Herceg Novog bogom dano za bavljenje poljoprivredom i da to treba iskoristiti
244 pregleda 12 komentar(a)
farma koza Dragan Jančić, Foto: Slavica Kosić
farma koza Dragan Jančić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.02.2015. 17:52h

Novljanin Dragan Jančić u junu prošle godine u selu Ubli u zaleđu Herceg Novog oformio je farmu koza. Njegova porodica u Đenovićima ima turističke apartmane koji zahtijevaju dvadesetčetvorosatno angažovanje, ali samo u ljetnjim mjesecima.

"Ostatak godine imam prazan hod, zato sam imao nekoliko ideja kako iskoristiti to vrijeme. Moja porodica je sa Ubala i tamo imamo veliko imanje i odlučio sam se za formiranje savremene eko farme sa oko 100 koza“, priča Jančić.

Meso i sir, izuzetnog kvaliteta, brzo su našli put do kupaca, pa danas ne može da odgovori svim zahtjevima.

"Kozje mlijeko drugi je najbolji način za hranjenje novorođenčadi, najbolja je zamjena za majčino mlijeko. Osim toga, ono što mnogi ne znaju je da kozji sir utiče i na dobro raspoloženje jer podstiče na lučenje takozvanog hormona sreće“, otkriva Dragan.

Fale pastiri: Jančić

Kozje mlijeko se u narodnoj medicini preporučuje za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, protiv tuberkuloze. Kozje mlijeko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadži vitamine B1, B2, B6 i B12, pa stoga jača i nervni sistem.

Sve više mušterija dolazi na Draganovu farmu da kupi mlijeko i da se sami uvjere u kvalitet onog što kupuju. Litar mlijeka košta dva eura, a kilogram sira od 15 do 30 eura. Ali uz veću cijenu ide kvalitetniji i zdraviji proizvod, tvrdi Jančić.

Na njegovoj farmi proizvodi se kozji sir u ulju sa ljekovitim i aromatičnim travama, sir iz mijeha, mlijeko i surutka. Najvjerovatnije će vremnom i širiti asortiman.

Najveći dio proizvoda prodaje restoranima u Herceg Novom i Kotoru, kao i na pijacama u Boki. Dan na farmi na kojoj je troje zaposlenih, počinje jutarnjom mužom koza, zatim njihovim pregledom i hranjenjem, a onda slijedi odlazak na ispašu. Tu se posao ne završava, posebna pažnja posvećuje se kozama koje su se ojarile, slijedi rad sa mlijekom, sirenje i briga oko sira.

Jančić proizvodi kozji sir karakteristične arome

Iako su uslovi za rad i zarada dobri, Jančić je imao problema da nađe pastire i radnike za farmu.

"Novljani nisu zainteresovani da rade u poljoprivredi za platu, zato smo morali radnike dovesti sa strane. Pokušaćemo u narednom periodu da zaposlimo i neke mještane iz sela“, kaže Jančić.

Anes Hindić, jedan od trojice radnika na farmi došao je u potragu za poslom iz Bosne i Hercegovine i kaže da je zadovoljan i radom na farmi i odnosom vlasnika. Jančić je farmu osnovao sopstvenim parama, ali smatra da bi država morala da pruži odgovarajuću, prije svega materijalnu pomoć i olakšice svima koji su zainteresovani da počnu da se bave poljoprivredom.

On sam namjerava da stado proširi na oko 200 koza i da mjesečno proizvodi oko 500 kilograma kozjeg sira. Ima planove da proširi i uzgoj kokošaka sa sadašnjih 500 na 2.000. komada.

Jančić vjeruje da će Ubli biti interesantni i turistima

Jančić godinama uspješno radi u turizmu, pa je bilo za očekivati da spoji svoja dva biznisa. Planira da organizuje izletničke ture na Uble, prvenstveno za goste koji ljetuju na hercegnovskoj rivijeri.

Pored obilaska i boravka na njegovoj farmi gosti bi mogli da vide i slikovito selo Ubli koje je od grada 20 kilometara. Selo je zalaganjem mještana živnulo posljednjih godina. Obnovljene su dvije crkve, škola, seoski dom. Selo ima relativno dobro snabdijevanje strujom i zajedničku bistijernu sa oko 400 kubika vode.

Bonus video: