Ponude pripravnicima ponovo u oktobru

Prema istraživanjima 85 odsto poslodavaca zadovoljno je programom, tvrdi Kurpejovićeva
58 pregleda 0 komentar(a)
Mubera Kurpejović, Foto: Zoran Đurić
Mubera Kurpejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.02.2015. 15:57h

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović očekuje da će u oktobru svršeni visokoškolci ponovo dobiti šansu da stažiraju kroz Vladin Program stručnog osposobljavanja.

Ona je “Vijestima” kazala da vjeruje da će Vlada ponovo dati šansu mladima da odrade pripravnički staž od devet mjeseci, nakon čega mogu polagati stručni, ili državni ispit.

“Imajući u vidu dosadašnje dobro iskustvo, očekujem da ćemo u oktobru ponovo pozvati poslodavce da nam ponude radna mjesta za svršene visokoškolce. Uskoro ćemo raditi analizu sa korisnicima programa iz prethodna dva konkursa, ali prema dosadašnjim istraživanjima čak 85 odsto poslodavaca koji su prošli kroz ovaj program bi učešće u njemu preporučilo svojom poslovnim partnerima”, tvrdi Kurpejovićeva.

To će biti šansa, smatra ona, za oko 10 odsto visokoškolaca koji ove godine nijesu uspjeli kroz program da pronađu poslodavca kod kojeg bi stažirali.

Kurpejovićeva je kazala da za to postoje dva problema:

“Prvi je to što poslodavci ne traže zanimanja kao što su bezbjednost i kriminalistika, biljna proizvodnja, diplomatija i međunarodni odnosi... Sa druge strane, visokoškolci moraju voditi računa o popunjavanju elektronske aplikacije. Sami biraju sedam potencijalnih poslodavaca. Nekad kliknu i poslodavca iz drugog grada, možda računajući da neće baš njega dobiti. Međutim, kompjuter uparuje poslodavce i visokoškolce i niko na to ne može da utiče. Dakle, ako je pet poslodavaca oglasilo potrebu za, recimo, pet ekonomista, kompjuter će ih upariti sa isto toliko visokoškolaca sa najvišim prosjekom”, pojasnila je Kurpejovićeva.

Stažisti u školama kasnili 10 dana zbog zimskog raspusta

Program stručnog osposobljavanja počeo je 16. januara, osim za stažiste u osnovnim i srednjim školama, jer je drugo polugodište počelo 26. januara.

“To ne znači da će oni raditi 10 dana manje od ostalih. To znači da će raditi tačno devet mjeseci, odnosno do 26. oktobra”, kazala je Kurpejović.

Podsjetila je da je oktobarskim konkursom bilo oglašeno oko 7.000 radnih mjesta za nešto preko 3.700 studenat, od kojih je više od 3.500 njih dobilo poslodavca.

Bonus video: