Dekan ETF-a zaposlio saradnika mimo zakona

294 pregleda 52 komentar(a)
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2015. 06:32h

Dekan Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Zoran Veljović angažovao je za školsku 2014/2015. godinu saradnika koji nema prosječnu ocjenu propisanu Zakonom o visokom obrazovanju i važećim Statutom Univerziteta Crne Gore.

Prema ocjeni Komisije ETF-a, bez obzira na prosječnu ocjenu, kandidat je zadovoljio kriterijume za angažovanje na pet predmeta, od čega su tri na prvoj i dva na trećoj godini studija.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da je saradnik, čiji je identitet poznat redakciji, imao prosječnu ocjenu ispod 8,5, koliko je prema Statutu UCG neophodno da bi bio angažovan. Veljović nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke “Vijesti”.

Izvori “Vijesti” su precizirali da je saradnik na osnovnim trogodišnjim studijama imao prosjek ispod 8.

Zoran Veljović, Foto: ETF

“Iako je na specijalističkim studijama imao prosjek iznad devet, kumulativna srednja ocjena za završenih četiri godine i položenih ispita u vrijednosti od 240 ECTS kredita je ispod 8,5, što ga nije moglo preporučiti za poziciju saradnika u nastavi”, tvrdi izvor “Vijesti”, koji je dostavio i uvid u izvod ocjena saradnika.

Nejasno je da li je riječ o samovolji rukovodilaca univerzitetskih jedinica, ili pak o duplim aršinima na UCG, s obzirom da je prije tri godine sa Pravnog fakulteta otpušteno više saradnika, a kao jedan od razloga pominjao se prosjek ispod 8,5, i to na četvorogodišnjim studijama.

Uprava fakulteta, kao ni rukovodstvo UCG, tada nijesu uzimali u obzir to što su pojedini od njih na magistarskim studijama, koje su ih preporučile za pozicije saradnika u nastavi, imali čak i ocjenu 10.

Na pojedinim fakultetima UCG važi pravilo da se bez diplome specijalističkih studija ne mogu upisati magistarske, koje traju još dvije godine - na prvoj magistranti polažu ispite, a tokom druge rade na tezi.

Na ETF-u se specijalistička godina računa kao prva godina postdiplomskih studija.

Vijeće po još neusvojenom statutu

“Vijesti” nijesu dobile odgovor od Veljovića ni zbog čega je još u decembru utvrđena nova struktura Vijeća ETF-a i to u skladu sa Statutom koji još nije usvojen.

U odluci Senata, koju potpisuje rektorka Radmila Vojvodić, piše da će u Vijeću ETF-a biti 20 odsto članova iz redova studenata, iako važeći Statut predviđa 15 procenata.

Prema zapisniku sa sjednice Senata, riječ je o usklađivanju strukture Vijeća fakulteta sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Bonus video: