Tim će razmatrati i cijene vode

Naredna tri mjeseca, eksperti Danske, Norveške, Velike Britanije i Crne Gore, radiće studiju koja će projekte, kako je naglašeno, sagledati “iz svih uglova, a ne samo finansijskog”
468 pregleda 2 komentar(a)
Iversen, Raičević i Jevrić, Foto: Studio Petović
Iversen, Raičević i Jevrić, Foto: Studio Petović

Međunarodni tim počeo je izradu studije izvodljivosti za potrebe Evropske banke za razvoj i obnovu (EBRD), u vezi sa zahtjevom Regionalnog vodovoda (RV) za dobijanje kredita za projekte spajanja Opštine Herceg Novi na RV, postavljanja 15 kilometara cjevovoda od Budve do Tivta i rješavanja vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda na području Dobre Vode, Utjehe i Velikog Pijeska u Baru.

Naredna tri mjeseca, eksperti Danske, Norveške, Velike Britanije i Crne Gore, radiće studiju koja će projekte, kako je naglašeno, sagledati “iz svih uglova, a ne samo finansijskog”.

Stručni konsultant iz danske kompanije “Seko” Leif Iversen kazao je da će studija obuhvatiti i socijalnu, ekonomsku i tehničku komponentu, a sagledaće i analizirati i zaštitu životne sredine i klimatske promjene.

Komentarišući metode rada u oblasti socijalne problematike, Hele Terkelsen je navela da su parametri broj stalnih i sezonskih stanovnika, odnosno trend rasta, a tražene su reakcije uticaja ishoda projekta na stanovništvo, prije svega oko visine cijene vode. “U ovom momentu, na području Dobre Vode i Utjehe, stanovnici kupuju tehničku vodu. Treba da utvrdimo da li će nakon ovog projekta građani plaćati nižu tarifu, te da vidimo koje kategorije stanovništva ne mogu da plaćaju te troškove”, rekla je Terkelsen. Direktor RV Goran Jevrić izrazio je nadu da će ekspertska studija ustanoviti pozitivne ocjene boniteta RV.

Prvi sastanak eksperata sa RV održan je u Baru na inicijativu predsjednika Opštine Dušana Raičevića koji od početka mandata ukazuje na važnost izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na potezu od Ćafe do Vidikovca, gdje su Veliki Pijesak i Utjeha

Bonus video: