Konjević traži oficira za vezu koji će raditi u Europolu

z MUP-a je "Vijestima" pojašnjeno da će izabrani oficir za vezu početi sa radom u EUROPOL-u kada se završi procedura za oglas, i nakon što u Skupštini bude usvojen zakon o potvrđivanju Sporazuma koji su potpisali Konjević i Vejnrajt
147 pregleda 6 komentar(a)
Raško Konjević, Rob Vejnrajt, Foto: Screenshot
Raško Konjević, Rob Vejnrajt, Foto: Screenshot
Ažurirano: 01.02.2015. 11:55h

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je oglas za oficira za vezu u Evropskoj policijskoj organizaciji (EUROPOL).

U toj organizaciji policijskih organa EU, koja rukuje kriminalističkim podacima, otići će službenik MUP-a koji zadovolji uslove konkursa, od kojih su neki da ima najmanje osam godina radnog staža u policiji i VII stepen stručne spreme.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u septembru 2014. godine sa direktorom Europola Robom Vejnrajtom potpisao je Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Crne Gore i Evropske policijske kancelarije.

Iz MUP-a je "Vijestima" pojašnjeno da će izabrani oficir za vezu početi sa radom u EUROPOL-u kada se završi procedura za oglas, i nakon što u Skupštini bude usvojen zakon o potvrđivanju Sporazuma koji su potpisali Konjević i Vejnrajt.

U MUP-u ističu da oficira za vezu u EUROPOL-u imaju sve države članice EU, a tu mogućnost imaju i one države koje su potpisale ugovore o saradnji sa tom organizacijom.

Ti službenici ovlašćeni su da razmjenjuju informacije između nacionalnih jedinica policije, EUROPOL-a i drugih država članica te organizacije.

"Značaj policijskog oficira za vezu je višestruko koristan za državu koju reprezentuje u EUROPOL-u", rečeno je iz MUP-a.

Oni su istakli da će oficir za vezu, između ostalog raditi na razmjeni strateških i operativnih informacija i imati aktivnu ulogu u Analitičkim radnim fajlovima i fokalnim tačkama EUROPOL-a (u onim u kojim država iskaže interesovanje za učešće).

"Fokalna tačka predstavlja fokus EUROPOL-a na pojedine kriminalne grupe ili oblast kriminala. Oficir za vezu aktivno će učestvovati u razmjeni operativnih informacija sa EUROPOL-om, po konkretnim istragama koje se tiču Crne Gore", kazali su iz MUP-a

Bonus video: