Predata kandidatura za upis istorijskog jezgra Cetinja na Listu svjetske baštine

"Eventualni upis na listu svjetske baštine prevashodno bi uticao na dalju valorizaciju kulturnog nasljeđa u našem gradu, pri čemu očekujem da bi Cetinje, a time i naši sugrađani, imali značajne benefite. Jer, potencijalni upis Cetinju bi donio snažan napredak u pogledu pozicioniranja na kulturnoj i turističkoj mapi, i to ne samo u okvirima Crne Gore, već i šire," kazao je Bogdanović
96 pregleda 10 komentar(a)
Cetinje UNESCO, Foto: Prijestonica Cetinje
Cetinje UNESCO, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 31.01.2015. 10:36h

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i Branislav Mićunović, predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO, predali su u sjedištu UNESCO nominacioni dosije za upis Istorijskog jezgra Cetinja na Listu svjetske baštine.

Predajom dokumenta u Parizu, formalno je podnijeta kandidatura za upis, koju će UNESCO razmatrati u periodu od najmanje 18 mjeseci

Nominacioni dosije – koji je pripremio multidisciplinarni stručni tim -dokument je koji na više od hiljadu strana treba da dokaže univerzalnu vrijednost Istorijskog jezgra Cetinja.

Bogdanović je kazao kako je predaja kandidature događaj koji ima izuzetan značaj za Cetinje.

"Za Cetinje, ovo je važan događaj", kazao je gradonačelnik i dodao: "Eventualni upis na listu svjetske baštine prevashodno bi uticao na dalju valorizaciju kulturnog nasljeđa u našem gradu, pri čemu očekujem da bi Cetinje, a time i naši sugrađani, imali značajne benefite. Jer, potencijalni upis Cetinju bi donio snažan napredak u pogledu pozicioniranja na kulturnoj i turističkoj mapi, i to ne samo u okvirima Crne Gore, već i šire".

Mićunović je nakon predaje istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNESCO, ali i svih institucija u Crnoj Gori koje su zajednički radile na projektu.

"Znamo da Crna Gora do sada ima Nacionalni park “Durmitor” sa kanjonom rijeke Tare i Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora na UNESCO listi svjetske baštine. Mi vjerujemo da će se i istorijsko jezgro Cetinja, nakon završenih procedura, naći na ovoj listi," kazao je, naglasivđi da je prošlo više od 30 godina od posljednjeg upisa našeg područja na UNESCO listu.

Crna Gora je ove godine podnijela i nominaciju za Stećke, zajedno sa tri zemlje regiona (BiH, Hrvatska i Srbija) .

Mićunović i Bogdanović dosije predali su direktoru Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO Kishore Raou.

Predaji dosijea prisustvovala je i ambasadorka Crne Gore u Francuskoj i stalni delegat Crne Gore pri UNESCO, Irena Radović.

Tom prilikom, iskazali su posebnu zahvalnost za ekspertsku pomoć UNESCO pri svim fazama izrade nominacionog dosijea.

U Monitoring timu za izradu dosijea bio je, između ostalih, i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Bonus video: