Krtoljani nezadovoljni, Novosel: Postrojenje je u javnom interesu

55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2015. 14:14h

Delegacija mještana Krtola koji su vlasnici zemljišta na lokalitetu Klačina gdje je prije dva dana počela gradnja zajedničkog postrojenja za preradu otpadnih voda za Tivat i Kotor, sastala se danas sa gradonačelnikom Tivta Ivanom Novoselom i predsjednikom SO Krstom Boškovićem.

Mještani su sinoć blokirali gradlište, nezadovoljni zbog toga što se radovi izvode na zemljištu koje najvećim dijelom još nije ekspropisano, a radnici su raščišćavajući teren, uz to posjekli i nekoliko desetina stabala maslina što je posebno ogorčilo Krtoljane.

Ivan Starčević iz MZ Krtoli kazao je nakon skoro dvočasovnog razgovora sa čelnicima Opštine, da je mještanima poručeno da će svi oni koji imaju validne paipre da posjeduju zemlju na Klačini biti obeštećeni u skladu sa procjenom vrijednosti tog zemljišta koje je uradila Direkcija za nekretnine.

Ostali, koji nisu upisali na sebe zemlju nakon posljednjeg avio-snimanja terena, moraće pokrenuti sudske sporove da dokažu vlasništvo, a to će morati da učine i svi koji nisu zadovoljni cijenom od 20 eura po kvadratu na koji je država procijenila njihovu imovinu na Klačini.

"Riječ je o površini od nešto preko 43 hiljade kvadrata koja je suštinski sva u privatnom vlasništvu. Budući da je dobar dio građana najavio pokretanje tužbi za definitivno utvrđivanje vlasnosti, izvjesno je da će se tražiti i privremene sudske mjere zabrane izvođenja radova jer se ljudima ušlo u posjed, a da oni nisu obeštećeni", kazao je Starčević, dodajući da je dogovoreno da izvođači u međuvremenu više ne diraju niti jednu maslinu na Klačini.

"Objašnjeno nam je da su nekoliko desetina maslina koje su stradale, posjekli radnici koji nisu znali da su to masline, kojima to očito nije autohtona biljka u krajevima iz kojih dolaze ovdje i sjeku sve kao da im je to od čukunđeda ostalo. Kada neko posječe drvo staro 500 godina, to je zločin, a vjerujte da su tamo stradale i masline koje su imale deblo širine 1,8 metara", kazao je Starčević, dodajući da je dogovoreno formiranje komisije od predstavnika mještana, Opštine i Maslinarskog društva „Boka“ koje će izvršiti uvid u stanje na terenu, popisati sve posječene i zaštititi preostale masline.

On nije mogao da odgovori ko će i kakve sankcije snositi zbog uništenja dijela maslina na Klačini.

Tivatski gradonačelnik Ivan Novosel kazao je da je sva zakonska procedura u pripremi gradnja postrojenja na Klačini ispoštovana i da su svi građani na vrijeme bili obaviješteni što će se tamo dešavati.

Dio ljudi je pristao na cijenu od 20 eura za svoju zemlju i naknada im je već plaćena, a to će, prema riječima gradonačelnika, biti slučaj i sa svima ostalima koji donesu uredne papire i dokažu da posjeduju zemlju u tom kompleksu.

"Sredstva za eksproprijaciju su obezbijeđena, a ako im cijena ne odgovara, mogu pokrenuti sudske sporove. Ako dobiju privremenu mjeru obustave radova na sudu, mi ćemo se na to žaliti i očekujem da će sud to i uvažiti jer je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda objekat od opšteg interesa. Dakle, očekujem da radovi teku nesmetanom dinamikom", istakao je Novosel.

On je sječu maslina na Klačini objasnio činjenicom da one nisu bile upisane u Registar maslina koji vodi lokalna uprava i da je to bio „zapušten maslinjak“.

"Zaista nismo znali da tamo ima toliki broj maslina. Činjenica je da se radi o jednim zapuštenom maslinjaku koji godinama nije obrađivan i te masline nisu bile evidentirane u našem registru, a ta parcela se u katastru vodi kao šuma", istakao je gradonačelnik, dodajući da će vlasnici posječenih stabala biti obeštećeni, a preostale masline najvjerovatnije dislocirane sa gradilišta.

Galerija

Bonus video: