Zankovići dobili 75 kvadrata nakon šest godina suđenja

Nakon izvršenja presude tokom posljednje dvije sedmice prošle godine, srušen je i bočni prilaz ka hotelu „Sato“ u Sutomoru
2275 pregleda 0 komentar(a)
Rušenje dijela prilaza hotela “Sato” na zemljištu Zankovića, Foto: Privatna arhiva
Rušenje dijela prilaza hotela “Sato” na zemljištu Zankovića, Foto: Privatna arhiva

Poslije šest godina suđenja i, kako tvrde, „maltretiranja“, porodica starosjedilaca Zankovića, u centru Sutomora, vratila je po osnovu pravosnažne presude, u svoj posjed, površinu od 75 kvadrata. Nakon izvršenja presude tokom posljednje dvije sedmice prošle godine, srušen je i bočni prilaz ka hotelu „Sato“ u ovom gradu.

Rješenje o izvršenju, sredinom novembra 2018. godine, donio je izvršitelj iz Bara Veselin Šćepanović. Krajem 2017. godine prethodno je postala pravosnažna presuda Osnovnog suda u Baru protiv tužene firme „Sato“ DOO iz Podgorice, koja gazduje istoimenim hotelom u Sutomoru. Tek nakon dva odlaganja izvršenja, posjed je vraćen Zankovićima u drugoj polovini decembra 2018. godine.

Sud je utvrdio da je tužena firma ometala posjed Zankovića na način što je u periodu od 21. do 25. marta 2014. godine preuzela i građevinskim radovima i materijalom zabranila prolaženje i korišćenje prostora površine 75 kvadrata.

Presudom, u koju su „Vijesti“ imale uvid, zabranjeno je firmi „Sato“ „svako dalje uznemiravanje državine nepokretnosti i naređuje se tuženom da se ubuduće uzdržava od ovakvog ili sličnog smetanja posjeda na datoj nepokretnosti, pod prijetnjom novčanog kažnjavanja“.

Prema podacima iz Centralno registra preduzeća u Poreskoj upravi (CRPS), vlasnici firme „Sato“ sa po 50 odsto vlasništva suSlobodan Đurić i Ana Perišić. Ova firma kupila je u aprilu 2013. bivši hotel „Nikšić“ iz stečajne mase HTP „Onogošt“.

„Ukoliko se otrgnem od groznog straha i prateće uplašenosti koji je kod mene izazvao Milan Perišić, i ukoliko zanemarim sve te traume i svakodnevne patnje, ja i moja porodica možemo sa zadovoljstvom utvrditi i zaključiti da, na zakonu zasnovana i jedino ispravna sudska odluka, koju je donio Osnovni sud u Baru, vraća i vjeru, i nadu da današnja Crna Gora može da zaživi kao pravno uređena država“, kazao je „Vijestima“ Ivan Zanković, koji je sa svojom majkom Rosicom i bratom Markom Zankovićem bio tužilac u ovom sporu.

Zankovići su od 21. marta 2018. godine čekali da tuženi postupi po predmetnoj izvršnoj odluci i oslobodi predmetnu nepokretnost koja je vlasništvo tužilaca. Međutim, tuženi „Sato“ Podgorica to nije učinio, a zbog toga su, kako tvrde Zankovići, bili primorani „da izvršenje po sudskoj odluci zatraže od javnog izvršitelja u Baru“, koji je rješenje donio 15. novembra prošle godine.

Advokat firme „Sato“ Zoran Piperović kazao je „Vijestima“ da je rušenjem materijala na spornoj parceli “zadirano u parcelu koja nije ni bila predmet ovog izvršenja“, a da je u potpunosti postupano po presudi i rješenju o izvršenju „bio bi srušen zid ovog hotela“.

Ivan Zanković smatra da ovaj slučaj može biti „svijetli primjer za sve ostale građane u Crnoj Gori koji su na bilo koji način obespravljeni, ugnjetavani i ugroženi od strane crnogorskih biznismena koji napadaju prostor i životnu sredinu“.

Milan Perišić: Nije bilo pritiska i maltretiranja

Jedan od gazdi firme „Sato“ Milan Perišić, čija je žena Ana u zvaničnoj evidenciji upisana kao vlasnica 50 odsto djela kazao je juče „Vijestima“ da „nije bilo nikakvih pritisaka, ni maltetiranja“ Zankovića u postupku izvršenja presude.

„Bila je presuda i nije mi jasno interesovanje da o tome uopšte pišete. Želite samo njemu dati publicitet. Potcjenjujete me“, naveo je između ostalog Perišić revoltiran pitanjem novinara „Vijesti“ da li je tačno da je mjesecima odgađao izvršenje sudske presude i, kako tvrde, Zankovići „maltetetirao ih“.

Bonus video: