"Nestašica bezglutenskog brašna, ispaštaju djeca oboljela od celijaklije"

Prema njihovim riječima, obratila im se jedna majka koja je kazala da je državnoj apoteci Montefarm-Kruševac isporučeno 16 kilograma, ali ona nije uspjela da dođe ni do pakovanja
6 komentar(a)
brašno, Foto: Shutterstock
brašno, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2015. 14:40h

U crnogorskim apotekama nema dovoljne količine bezglutenskog brašna neophodnog za ishranu djece oboljele od celijaklije, poremećaja podnošenja glutena, saopšteno je iz Mreže žena Pokreta za promjene (PzP). Kako su rekli, posljednja dva mjeseca vlada nestašica bezglutenskog brašna i “djeca su bukvalno gladna”.

“Prema informacijama koje su nam proslijeđene, posljednja isporuka bila je 16. decembra”, kazali su iz Mreže žena PzP-a.

Prema njihovim riječima, obratila im se jedna majka koja je kazala da je državnoj apoteci Montefarm-Kruševac isporučeno 16 kilograma, ali ona nije uspjela da dođe ni do pakovanja.

“Rečeno im je da se strpe do prvog, mada je već prošao prvi januar, a bliži se i prvi februar. Roditelji su se žalili i zaštitniku pacijenata, ali bez uspjeha”, navodi se u saopštenju.

Iz Mreže žena su podsjetilli da je jedini lijek koji osobama sa osjetljivošću na gluten i dijagnozom celijaklije omogućava normalan i zdrav život - trajna dijeta koja iz ishrane isključuje gluten.

“Ukoliko se ona ne poštuje, dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva kao i brojnih poremećaja varenja i upijanja hrane”, pojasnili su iz Mreže žena. U Crnoj Gori je, kako su naveli, registrovano oko pet hiljada ljudi sa celijaklijom.

Iz Mreže žena su napomenuli i da je u redovnoj prodaji cijena tog brašna oko osam EUR po kilogramu, pa je sa prosječnim primanjima jako teško izdržati takav vid ishrane bez pomoći države. “Smatramo da je krajnje vrijeme da neko shvati ovaj problem kao vrlo ozbiljan, i da se hitno pronađe način da se pomogne roditeljima koji imaju djecu oboljelu od celijaklije”, zaključili su iz Mreže žena PzP.

Bonus video: